Як захистити домашніх тварин від кліщів

Одна з найбільш грізних і поширених інфекцій, яку переносять кліщі – піроплазмоз – нерідко призводить до загибелі собак, у кішок може викликати лихоманку і анемію. Кліщі дуже поширені в природі. “Підчепити” паразита можна в лісах, лісопарках, на садово-городніх ділянках. Але, щоб зустріти кліщів, не обов’язково їхати в ліс, паразити водяться в міських парках і просто на газонах. Уникнути цих ризиків можна тільки якщо кіт чи собака зовсім не виходять з дому і не спілкуються з іншими тваринами. Кліщі є переносниками різних інфекцій, якими можуть заразитися як тварини, так і люди. У диких і домашніх тварин кліщі паразитують не тільки в шкірі, а й у внутрішніх органах (наприклад, при генералізованому демодекозі собак). Цілий ряд кліщів пристосувалися до паразитування в органах дихання голубів, папуг тощо.Захищати тварин від кліщів можна тільки теплої пори року, оскільки комахи активні, коли температура за вікном піднімається вище нуля градусів. Щовесни ветеринари нагадують про необхідність захистити своїх домашніх улюбленців від кліщів. Та на жаль, багато власників тварин забувають про це у відповідному періоді, згадуючи про проблему, тільки коли кліщ уже вкусив домашнього улюбленця. Обов’язково оглядайте собаку чи кішку після прогулянок, тому що 100% захисту від кліща немає. Під час прогулянок на собаках короткошерстих порід світлих забарвлень можна помітити, як переміщується кліщ і зняти його до того, як він прикріпиться до шкіри.

Основний метод боротьби з кліщами – обробка акарицидними препаратами. Її необхідно проводити з березня по  жовтень  щомісячно.В цілому препарати  від кліщів діляться на кілька категорій. Перша – препарати, які не володіють репелентною дією, тобто не відлякують паразитів, а знищують їх після прикріплення і початку харчування на тварині. Друга – з репелентним ефектом, тобто вони відлякують кліщів. Їх використання може запобігти укусу, а значить, і зараженню інфекціями, але не зменшує кількість кліщів в навколишньому середовищі (в тому числі і вдома). Нерідко до складу цих засобів входять рослинні екстракти та ефірні масла. До третьої  категорії відносяться універсальні препарати: вони і відлякують паразитів, і вбивають їх. До складу таких засобів, зазвичай, входять синтезовані речовини, які впливають на нервову систему кліщів. У магазинах пропонують різні варіанти захисту – спреї, шампуні, таблетки, краплі, які наносять на холку тварин, і спеціальні нашийники. Основна дія всіх цих препаратів починається за 5-7 днів, тому обробляти тварину необхідно заздалегідь. А для більшого захисту можна комбінувати препарати: краплі + нашийник або краплі + спрей. Саме таке поєднання буде надійним, тому що у разі потрапляння під дощ, або після миття дія крапель слабшає. 

Нашийники. Відразливі для кліщів нашийники є додатковим профілактичним засобом, їх можна використовувати, хоча вони в основному дієві  тільки для захисту шиї і голови. Нашийник від кліщів, більше підійде для короткошерстих тварин і надіти його потрібно так, щоб між нашийником і шиєю собаки була відстань приблизно 2 см. Тому що у разі, коли він буде закріплений вільно – його дія стане мінімальною. Також спеціальні нашийники в поєднанні зі спреєм будуть до речі для тварин, які протягом усього кліщового періоду знаходяться в лісовій зоні. У зв’язку з тим, що нашийник призначений для тривалого носіння, важливо, щоб він був максимально безпечний для тварини і безперервно діяв проти кліщів. Тому, дуже серйозно поставтеся до вибору цього засобу захисту.

Краплі і аерозолі від кліщів. Для довгошерстих собак краще застосовувати краплі, які підбираються за вагою собаки. Важливо правильно нанести краплі з тюбика прямо на шкіру, ретельно розсуваючи шерсть. Краплі добре вбираються в шкіру і поширюються підшкірним жировим прошарком. Але не варто видавлювати краплі на шерсть, оскільки це не принесе результату. Зазвичай рекомендують капати краплі в районі холки. 

Спрей вбиває кліщів швидко і ефективно, що забезпечує достатній захист. Аерозолі можуть застосовуватися разом з шампунями. Вони можуть бути корисними, якщо тварина живе чимало часу в лісистій місцевості. Будьте дуже обережні при використанні цього продукту, особливо небезпечно це для очей. Всі засоби захисту від кліща застосовуйте на 2-3 день після миття собаки, після відновлення на шкірі жирового шару. Всі протикліщеві препарати, окрім таблеток, не всмоктуються в кров, а розчиняються у жировій плівці.Загалом всі засоби, про які йшлося, підходять і для кішок.

Шампуні від кліщів для кішок або собак містять інгредієнти з лікарською речовиною, яка, зазвичай, вбивають комах при контакті. Це може бути недорогий метод захисту ваших тварин під час піку сезонної активності кліщів. Процес купання тварини необхідно повторювати кожні два-три тижні.

Якщо на тілі собаки виявлено кліща – його необхідно обережно видалити або звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря. Одна з найбільш грізних і поширених інфекцій – бабезиоз (піроплазмоз) – нерідко призводить до загибелі собак, у кішок може викликати лихоманку і анемію.Трапляються випадки, коли опинившись в оселі, кліщ може перебратися з тварини на господаря і вкусити. А це вже ризик людині заразитися кліщовим енцефалітом і хворобою Лайма (бореліоз). То ж будьте пильними, зважте на наші поради і, у разі потреби, звертайтеся за допомогою до ветеринарних установ.