Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
І.Загальні положення.
1.1. Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (надалі – Управління) є самостійним структурним підрозділом Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (надалі – Головне управління). Управління підпорядковується начальнику Головного управління, безпосередньо –заступнику начальника Головного управління.
1.2. В своїй діяльності Управління керується Конституцією України, законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про систему громадського здоров’я», «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією», «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства охорони здоров’я України, Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, затвердженим наказом Держпродспоживслужби від 17.03.2021 №185, актами санітарного законодавства, іншими актами законодавства України, наказами Держпродспоживслужби, рішеннями Колегії Держпродспоживслужби, наказами Головного управління, дорученнями заступника начальника Головного управління та цим Положенням.
1.3. Завданням Управління є реалізація повноважень Головного управління у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на території Херсонської області.
ІІ. Завдання та функції.
2.1. Управління відповідно до покладених на нього завдань забезпечує реалізацію державної політики у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства:
реалізує державну політику в сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення (крім виконання функцій з реалізації державної політики у сфері епідеміологічного нагляду (спостереження) та у сфері гігієни праці та функцій із здійснення дозиметричного контролю робочих місць і доз опромінення працівників), попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення;
здійснює державний санітарно-епідемічний нагляд (контроль) за:
– дотриманням санітарного законодавства;
– дотриманням показників вмісту шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів у тютюнових виробах, які реалізуються на відповідній адміністративній території (у випадках, визначених законом), та проводить моніторинг ефективності вжитих заходів з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення;
здійснює передбачені законодавством заходи для припинення порушення санітарного законодавства;
здійснює в межах компетенції контроль за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення;
організовує проведення відповідних досліджень (випробувань) для цілей державного контролю;
здійснює у межах компетенції контроль за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей;
розробляє та здійснює санітарні заходи, що стосуються обмеженого (визначеного) кола осіб чи випадків, передбачених законодавством, зокрема щодо обмежування, заборони, тимчасового припинення діяльності, вживання відповідно до закону інших заходів реагування;
бере участь у реалізації науково-технічної, технологічної та інноваційної політики, впровадженні у виробництво науково-технічних досягнень та передового досвіду з питань профілактики захворювань людини, а також факторів середовища життєдіяльності людини;
бере участь у визначенні факторів, що можуть мати шкідливий вплив на здоров’я людини, у проведенні оцінки ризику та встановленні ступеня створюваного ними ризику;
бере участь у проведенні санітарно-епідемічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та радіаційних уражень, випадків порушення норм радіаційної безпеки, санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами, іншими джерелами іонізуючих випромінювань, та вживає заходів щодо їх усунення відповідно до законодавства;
здійснює відповідно до законодавства моніторинг причин і кількості звернень фізичних та юридичних осіб щодо дотримання санітарного законодавства та випадків заподіяння шкоди здоров’ю людей внаслідок споживання продукції (користування нею) та впливу небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини;
бере участь та проводить заходи, спрямовані на підвищення рівня гігієнічних знань працівників, в тому числі, тих які підлягають обов’язковим медичним оглядам, а також тих, які зазначають у виробництві, сфері послуг, інших галузях ризику дії небезпечних факторів.
2.2. Управління відповідно до покладених на нього завдань:
вживає у межах повноважень, передбачених законом, заходів щодо усунення порушень вимог закону і притягнення винних у таких порушеннях осіб до відповідальності згідно із законом;
у межах повноважень, передбачених законом, складає протоколи та розглядає справи про порушення законодавства у відповідній сфері;
організовує та проводить відбір зразків об’єктів санітарних заходів з метою здійснення державного контролю;
готує матеріали перевірок для передачі їх до правоохоронних органів для вирішення питань про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, у діях яких містяться ознаки кримінального правопорушення;
бере участь у розробленні щорічних планів державного нагляду (контролю);
виконує та/або організовує виконання загальнодержавних програм та/або планів у галузі небезпечних факторів та показників безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства;
бере участь у реалізації науково-технічної, технологічної та інноваційної політики, впровадженні у виробництво науково-технічних досягнень та передового досвіду у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства;
готує пропозиції щодо вдосконалення законодавства з питань, що належать до його компетенції;
ініціює обмеження, заборону або припинення відповідно до нормативно-правових актів України господарську діяльність юридичних та фізичних осіб, звернення в порядку та строки, установлені законом, до суду;
здійснює розгляд звернень громадян з питань, що належать до його компетенції;
здійснює інші повноваження, визначені законами України.