Як обрати «правильне» морозиво

Влітку будь які прохолодні продукти користуються найбільшим попитом, адже гаряче сонце зовсім не залишає шансу врятуватися від спеки в тіні. І тому, найкращим порятунком стає щорічний хіт-продукт літа – морозиво, користь і шкода якого цікавлять багатьох його любителів.

В Україні діють три національні стандарти на морозиво: ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови»; ДСТУ 4734:2007 “Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; щербет, лід. Загальні технічні умови”; ДСТУ 4735:2007 “Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови”.

Морозиво – пломбір, вершкове, молочне – може так називатися лише в тому випадку, коли воно виготовлено без застосування рослинних жирів. Але сучасні технології усе далі відходять від класичної рецептури виробництва морозива, що дозволяє випускати ці ласощі без молока й продуктів його переробки. Для комбінованого морозива, що не є молочним продуктом, дозволено використовувати штучні барвники, ароматизатор, стабілізатори, але з дотриманням певних умов, а саме: допустимих норм їхнього вмісту й нанесенням достовірних даних на етикетку про склад продукту. Це потрібно для того, щоб споживач мав можливість свідомо й компетентно обрати продукт до його придбання.

Шукайте на упаковці літери ДСТУ- вони означають, що морозиво вироблено за державними стандартами. Цифри ДСТУ4733: 2007 і 4735:2007 говорять про те, що воно молочне, вершкове або пломбір. Різниться таке морозиво за ступенем жирності: пломбір – до 20% жиру, вершкове – 8-12%, молочне – 5-7% жирності. У складі такого солодкого десерту повинні бути натуральні жири (молоко,вершки), а не рослинні. Взагалі,чим менше перелік інгредієнтів, тим краще, адже класика цього продукту – молоко, вершкове масло,вершки і цукор.

Букви ТУ (технічні умови) говорять про те,що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою,а вона не завжди проходить всі контролі якості. Зазвичай,таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше. Зверніть увагу і на дату виготовлення, хоча, відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідного температурного режиму – рік.

Такі дані, як фізична адреса виробника, харчова та енергетична цінність, вага, назва самого морозива і марки повинні бути обов’язково.

За кольором продукт повинен бути не чисто білим, а наближатися до молочного або вершкового. Уникайте не натуральних яскравих кольорів – це говорить про наявність “хімії”. Якісне морозиво повинне танути при кімнатній температурі 15-20 хвилин,рівномірно,без утворення води. Чим швидше воно тане і чим рідкіші краплі – тим більше в ньому води і менше молока або вершків.

Досить поширені й ласощі, в яких молочні інгредієнти замінюють на фруктове пюре або заморожений сік. Головна його відмінність, крім смаку, низька калорійність. У такого морозива ДСТУ4734:2007, що дозволяє замінювати молоко водою або цукровим сиропом.

Вибираючи таку солодкість, зверніть увагу на кількість замінників і добавок (Е-шок) – їх повинно бути мінімум. Добре, якщо виробник чесно вказує, що це фруктовий лід, а не морозиво з фруктовим наповнювачем.

Схожий варіант – щербет, до складу якого входять шматочки сухофруктів і подрібнені горіхи. Ще один різновид холодних солодощів – заморожений йогурт – це звичний нам йогурт, тільки солодший і жирний, який фасується і заморожується промисловим способом.

Зараз велику кількість морозива виготовляють із додаванням твердих рослинних жирів, найчастіше – кокосового й пальмового. При цьому виробники часто навмисно “спантеличують” споживача, розміщуючи на етикетці написи “Справжній пломбір”, “Вершкове”, хоча в складі дрібним шрифтом вказується про вміст рослинних жирів.
Особливо пильним потрібно бути, обираючи морозиво з додаванням натурального соку. Це не обов’язково буде саме той сік, що зазначений на пакуванні, у тому числі й у назві. Так, наприклад, апельсиновий може замінюватися яблучним, але, завдяки барвникам й ароматизаторам, отримувати смак і запах цитрусових.
Визначити якість продукту за зовнішнім виглядом досить складно. Взявши в руки пачку, зверніть увагу, щоб вона була правильної форми (конус, стаканчик, прямокутник і таке інше): змінена форма говорить про те, що морозиво тануло, а значить – зіпсоване. Вирішивши вибрати продукт з прозорою кришкою, зверніть увагу на колір і форму – морозиво повинно бути без патьоків, а на продукті – дотриманий початковий рельєф.
Тож, аби придбане морозиво не стало причиною інтоксикації й у подальшому не призвело до інших проблем, треба дотримуватися рекомендацій:
– не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією;
– не вживати деформовану продукцію зі слідами кристалізації й шматочками льоду. Це свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували;
– вибирати товар, що зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі;
– уникати продукції занадто яскравого кольору, особливо жовтого і рожевого;
– звертати увагу на термін придатності.

Також, запорукою якості продукту є місце покупки. В жодному разі не можна купувати харчові продукти в місцях, не визначених законодавчо – на стихійних ринках, без будь-яких документів про якість. Купувати краще в спеціалізованих магазинах або відділах супермаркетів, де можна отримати документ, що підтверджує безпеку і якість продукту.
Визначити якість продукту лише за зовнішніми ознаками важко, тому уважно читайте інформацію про його склад.