Як купувати баштанні культури: дієві поради

У розпалі сезон баштанних культур, проте слід пам’ятати, що вони можуть бути не лише смачними і корисними, а й шкідливими для здоров’я.

Основна небезпека полягає у перевищенні допустимого рівня нітратів. Допустимі показники концентрації нітратів для кавунів не повинні перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90мг/кг сирої маси.

Кожному покупцю необхідно знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, котрі досліджують продукцію. За результатами досліджень видається експертний висновок. Продукти харчування котрі не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу до реалізації не допускаються. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора продукції, вміст нітратів.

Існує декілька правил, дотримання яких вбереже від отруєння баштанними культурами:

купуйте кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

– перед вживанням кавуни та дині необхідно промивати під проточною водою;
– не купуйте розрізані, тріснуті кавуни та дині, з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами;
– не з’їдайте кавуни чи дині до самої шкірки – саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;

– розрізані кавуни та дині необхідно зберігати в холодильнику не більше доби.

  Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області радить дослухатись до цих рекомендацій  та не поспішати ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я