Впровадження системи НАССР

Білозерське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  доводить до відома усіх  суб’єктів господарювання операторів ринку які пов`язані з обігом харчових продуктів  та проводять свою діяльність на території Білозерського району щодо впровадження системи  НАССР згідно статті 21 Закону України « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів »

З 20 вересня 2019 року  має бути впроваджена на всіх українських підприємствах в тому числі  і малих потужностях, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами система безпечності харчової продукції НАССР.

Система НАССР — ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

Система HACCP є необхідною для впровадження насамперед в  закладах громадського харчування, у тому числі це поширюється на всі заклади освіти, які надають послуги з харчування. Також це всі виробники харчової продукції та сільгоспвиробники сировини — від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів, до агрохолдингів та торгових закладів. Це  стосується й тих операторів, що займаються зберіганням, фасуванням та упаковкою вже готової харчової продукції. При цьому впровадження НАССР не обов’язкове для виробників первинної продукції.

Система НАССР базується на сімох основних принципах:

  1. Аналіз небезпечних чинників;
    2. Виявлення критичних контрольних точок;
    3. Встановлення критичних меж;
    4. Встановлення процедури моніторингу;
    5. Розробка коригувальних дій;
    6. Зберігання і актуалізація документів;
    7. Оцінка ефективності.

Ключова причина впровадження системи НАССР — це ефективне управління якістю та безпечністю харчових продуктів, своєрідний інструмент  захисту репутації виробника.

А для  споживача, отримання  впевненості  в якості та безпечності  харчових продуктів, які вони купують в  супермаркетах або на ринках.

Сподівання операторів, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР», вони зможуть працювати без проблем і надалі, таких «підприємців» чекає розчарування: наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.