Впровадження системи безпечності харчових продуктів НАССР в закладах освіти

На виконання селекторної наради Прем’єр – міністра України  від         25 жовтня 2019 року  начальник  Олешківського  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській областіПавло Бабійчук06 листопада 2019 року  провів навчання з питань впровадження системи безпечності харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР. Слухачами були представники управління відділу освіти Олешківської райдержадміністрації, начальники відділів освіти територіальних громад Олешківського району, керівники закладів дошкільної освіти  та загальноосвітніх закладів Олешківського району.Розглянуті питання:

  1. Впровадження у закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)
  2. Дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
  3. Заповнення паспорту харчоблоку освітнього закладу.

     З 20 вересня 2019 року функціонування системи НАССР є обов’язковим для всіх потужностей, в тому числі постачальників та перевізників харчових продуктів, для закладів громадського харчування, харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

«НАССР в навчальних закладах – це не просто необхідність та підстава для проведення перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, діти не мають вибору, де харчуватися і як харчуватися, тож адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках», – зазначивПавло Бабійчук.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Програми-передумови системи НАССР охоплюють такі процеси:

  1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
  2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
  3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
  4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, щоконтактують з харчовими продуктами.
  5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
  6. Здоров’я та гігієна персоналу.
  7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.
  8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.
  9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
  10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
  11. Зберігання та транспортування.
  12. Контроль за технологічними процесами.
  13. Маркування харчових продуктів та проінформованість споживачів.