У Херсонській міськраді відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії стосовно пташиного грипу

У зв’язку із підтвердженими випадками пташиного грипу на території Херсонської області, у міськраді відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії під головуванням заступника міського голови Владислава Кондратова.

Так, заступник голови Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при міськраді, заступник начальника Херсонського міського управління Держпродспоживслужби Марина Малахова повідомила про те, що в с.Заозерне Каховського району виявлено високопатогенний грип птиці.

Що таке грип птиці?

Грип птиці – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Хвороба швидко поширюється територією, особливо там, де є міграційні шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою птицею. До захворювання сприйнятливі усі види птиці. Грип птиці – не лікується та закінчується 100 % загибеллю. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Задля недопущення розповсюдження захворювання комісія, зокрема, вирішила:

– заборонити обіг та переміщення птиці, сировини та продукції з неї з неблагополучної щодо грипу території;

– заборонити діяльність стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі.

Разом з цим, просимо домоволодіння, розташовані у приватному секторі, повідомити квартальним кількість птиці, яка утримується в неволі.

Чи може людина бути інфікована вірусом грипу птиці?

Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом відбувся в Гонконзі у 1997 р., коли штам Н5N1 викликав важке респіраторне захворювання 18 осіб. Захворювання людей відбулося в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного пташиного грипу і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. За період 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії (В’єтнам, Таїланд, Камбоджа, Індонезія) захворіло 134 людини. Світова організація охорони здоров’я (WHO) зберігає оновлені дані і об’єднані звіти про випадки захворювання людей пташиним грипом A (H5N1).

Як люди заражуються вірусами грипу птиці?

Віруси грипу птиці можуть інфікувати інші види тварин, а також людей. Люди заражаються пташиним грипом при тісному контакті з хворою домашньою птицею (свійськими курями, качками й індиками) під час нагляду за ними, забою і обробці або з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів.

Поширення вірусів грипу птиці від однієї хворої людини до іншої буває дуже рідко.

Важливо знати громадянам особистих селянських господарств!

Щоб вберегти птицю, на час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо). При виявленні трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини.