У Горностаївці відбулось засідання ДНПК з питання недопущення занесення та поширення грипу птиці

11 січня 2021 року під керівництвом заступника голови Горностаївської районної державної адміністрації Олександра Сушко відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Горностаївській районній державній адміністрації.

Під час засідання були розглянуті питання: про ускладнення епізоотичної ситуації з високопатогенного грипу птиці (ВПГП) на території Херсонської області, про готовність служб до дій у разі підозри або встановлення діагнозу на високопатогенний грип, про вжиття упереджувальних заходів з недопущення занесення збудника ВПГП на територію Горностаївського району.

У ході роботи комісії було встановлено завдання та визначено виконавців, намічено наступні основні заходи:

1. Провести облік чисельності птиці в птахогосподарствах та приватному секторі, яка утримується у неволі.

2. Забезпечити постійний контроль за клінічним станом поголів’я птиці у господарствах незалежно від форми власності.

3. Посилити контроль за дотриманням вимог діючого законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва на агропродовольчих ринках.

4. Вжити невідкладних заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами, птицею та продуктами тваринного походження. Посилити контроль за несанкціонованим переміщенням тварин та птиці автошляхами району.

5. Поновити та підтримувати матеріальний резерв необхідний для екстреного розгортання і належних умов функціонування карантинних ветеринарно-поліцейських постів (кунги, дезбар’єри, спецодяг, паливно-мастильні матеріали, дрова, попереджувальні знаки тощо) та виконання заходів з ліквідації епізоотії.

6. Затвердити місцеві «Програми забезпечення епізоотичного благополуччя об’єднаних територіальних громад».

Довідково:

Високопатогенний грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів,
викликана  вірусом  грипу A. Захворювання характеризується пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту,                  перебігає  у  виді  епізоотій  та ензоотій.

До  грипу  сприйнятлива  домашня,  синантропна  та  дика перелітна птиця.     

Природним резервуаром  захворювання є дикі птахи. Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу.

Джерелом  інфекції є хвора і перехворіла птиця,  а також водоплавна птиця без клінічних  ознак  захворювання та інші види перелітної птиці чутливі до вірусу  грипу  птиці.

Факторами передачі збудника є інфікована тара, транспорт, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал,  комахи, гризуни.