Трансжири

Мабуть кожен знає, що не всі жири однаково корисні. Організму потрібні полі – і мононенасичені жири (з риби, авокадо, горіхів), щоб виробляти гормони, мати достатньо енергії і забирати з їжі максимальну кількість корисних речовин.

А ось штучні трансжири (зазвичай зустрічаються в готовій їжі) підвищують ризик розвитку багатьох захворювань і є причиною смертей від серцевої недостатності.

За даними ВООЗ, трансжири – це шкідливі токсичні сполуки, що поділяються на два типи: природні та штучні. Тварини, м’ясо яких вживають у їжу (наприклад, корови), виробляють невелику кількість трансжирів у стравоході, і поки точно не відомо, як саме вони впливають на здоров’я.

А ось зі штучними трансжирами все зрозуміло. Вони виникають у процесі гідрування, коли молекули водню з’єднуються з рідкими жирами (наприклад, рослинною олією) і перетворюють їх у твердий жир. В результаті утворюються частково гідрогенізовані олії.

Такі масла часто використовуються в харчовому виробництві, зокрема

при приготуванні печива, крекерів, чіпсів, пончиків, картоплі фрі, оскільки це дешево, доступно і добре впливає на смак продукту.

Їжа, багата трансжирами, зазвичай містить доданий цукор та багато калорій, від неї зростає вага і може розвинутися діабет другого типу. До того ж метааналіз 20 досліджень впливу трансжирів на здоров’я показав 28-відсоткове зростання смертності від серцевої недостатності у країнах з активним використанням цих самих жирів.

Трансжири сприяють появі холестеринових бляшок, які закупорюють артерії, а також руйнують внутрішнє покриття кровоносних судин, що призводить до утворення тромбів.

У таких країнах як Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія трансжири вже заборонені.

Тому при виборі продуктів у супермаркеті завжди потрібно пам’ятати, що трансжири шкодять нашому організму і їх необхідно уникати.

Особливо це стосується дитячого і підліткового харчування.

Як вивести трансжири з організму?

Завдяки здатності клітин оновлюватися трансжири можуть виводитися з організму.

Тому необхідно виключити зі свого раціону продукти харчування, в яких містяться гідрогенізовані жири, а замість них збільшити споживання есенціальних омега-3 жирних кислот, тобто тих, які не синтезуються організмом, а можуть надходити тільки ззовні.

Це олії з наступним вмістом омега-3 жирних кислот: лляна (58%), гарбузова (1-15%), волоського горіха (40%). Споживаючи їжу, що містить ці масла (не менше 1 чайної ложки на день), ви зможете досягти того, що мембрани всіх клітин будуть мати правильну структуру, що не забариться позитивно позначитися на роботі всього організму.

Окрім цього, омега-3 жирні кислоти також містяться в морській рибі (оселедці, скумбрії, лососі, тунці блакитному) та ікрі.