Що потрібно знати про вірус Коксакі

Вірус Коксакі – це ентеровірус, який переважно вражає немовлят і дітей та лише в окремих випадках дорослих. Вірус, пояснюють епідеміологи, привозять із собою сім’ї, які відпочивали в теплих країнах, на кшалт Туреччини, Іспанії, Кіпру, Греції.

Вірус Коксакі поділяється на типи А, В і С і викликає масу різних хвороб, зокрема захворювання верхніх дихальних шляхів, асептичний менінгіт, міокардит, перикардит і гепатит, гострий геморагічний кон’юнктивіт і ентеровірусний везикулярний стоматит. В англомовних країнах вірус Коксакі називають хворобою рук, стоп і рота через характерні червоні висипання на шкірі в цих частинах тіла.

Симптоми зараження вірусом

Насамперед з’являються висипання на шкірі рук (особливо долонь), стоп і у роті, а в окремих випадках – на сідницях і геніталіях. У більшості випадків вірус супроводжується підвищенням температури. Немовлята стають більш дратівливими, а коли інфекція вражає горло, виникають труднощі з ковтанням їжі. Потім з’являється рясний висип від дрібних точок до «бульбашок» – це і є основна ознака, за якою можна визначити вірус Коксакі. Якщо не почати лікування вчасно, можливі серйозні ускладнення – ентеровірусний міокардит, менінгіт. При стандартному перебігу хвороби симптоми зазвичай проходять через три-п’ять днів.

Як поширюється вірус

Вірус є заразним і поширюється через безпосередній контакт зі слиною, слизом і навіть фекаліями інфікованих людей.

Висип на шкірі, як правило, зникає сам по собі через тиждень, і в більшості випадків не потрібно ніякого лікування крім симптоматичного, на зразок парацетамолу проти жару. Проти вірусу Коксакі не існує ніяких вакцин, проте інфіковані люди найбільш заразні в перший тиждень хвороби.

Як захиститися від зараження

Одним з основних і найбільш ефективних методів профілактики зараження вірусом Коксакі є дотримання суворих правил гігієни: необхідно якомога частіше мити руки милом і водою, особливо після дотику до різного роду ранок і виразок на шкірі, перед приготуванням їжі та перед їжею, перед годуванням дітей, після відвідування туалету і заміни підгузників. Необхідно уникати близького контакту з дітьми, зараженими вірусом Коксакі. Якщо малюк захворів, то він не повинен відвідувати дитячий сад або школу, інші публічні місця.

Більшість людей після зараження цим вірусом одужують протягом семи-десяти днів, навіть не вдаючись до лікування медичними препаратами.

Вкрай рідко пацієнти стикаються з асептичним менінгітом, ознаками якого є жар, головний біль, а також біль у спині. У цьому випадку потрібна госпіталізація. При ентеровірусі 71 може виникнути менінгіт і енцефаліт, а також більш важкі ускладнення: неврологічні, серцево-судинні та респіраторні, іноді фіксуються і летальні випадки.