Пасіка восени

Старі пасічники кажуть, що сезон у доброго господаря починається не з весняного обльоту бджіл, а з осінньої перевірки пасіки. Теплі осінні дні – найкращий час для проведення осінньої ревізії вуликів. У цей перод є можливість з’ясувати та вчасно виправити існуючи проблеми, причому робити це потрібно дуже швидко.

Осіння ревізія пасіки дає можливість оцінити:

-наявність кормових запасів, їх кількість і якість;

-необхідність нарощування кількості бджіл, які увійдуть в зиму;

-необхідність санітарно-лікувальної обробки комах і вулика;

-складання плану щодо правильного збору гнізда для зимівлі, формування сильних сімей (можливість з’єднання декількох);

-забезпечення комфортних умов зимівлі.

Від усіх цих факторів залежить успіх наступного медоносного сезону – кількість і якість меду та інших продуктів бджільництва.

Роботи з бджолами

Від того, яка кількість бджолосімей залишиться на зиму, залежить кількість корму, який треба бути роздавати комахам, щоб вони змогли створити їх повноцінний і достатній запас.

Потрібно не пропустити момент вибракування сімей восени, тому що чим пізніше зробити цю маніпуляцію, тим складніше доведеться бджолам.

Адже їм потрібно звикнути до нової обстановки, обжитися у вулику і сформувати клуб.

Вибракуванню підлягають сім’ї:

-слабкі – їх зазвичай об’єднують з більш сильними або по кілька штук разом;

-малопродуктивні – причин такого явища може бути багато, проте основною з них є слабка матка, яка не здатна засіяти достатню кількість розплоду. Бджоляр визначає, чи є сенс підсаджувати нову матку і чи встигне вона наростити кількість бджіл, або краще на даному етапі з’єднати таку сім’ю з більш сильною;

-хворі – якщо захворювання бджіл прогресує стрімкими темпами. Зазвичай такі сім’ї знищують, щоб уникнути інфікування всієї пасіки;

-трутовочні. У кожній родині, яка йде на зимівлю, бджоли самі регулюють кількість трутнів, яких повинно залишатися деяка кількість. Якщо ж таких особин занадто багато – родина не буде продуктивною в наступному сезоні і не слід витрачати корми на трутнів.

Нарощування кількості молодняка проводиться в кінці головного медозбору. Для цього використовується рідкий цукровий сироп, який створює ілюзію весняного взятку і провокує матку на активну яйцекладку. Але при цьому потрібно враховувати часовий чинник та погодні фактори у вашій кліматичній зоні. Адже молоді бджоли повинні встигнути облетітись, щоб не загинути взимку.

Саме під час осінньої підгодівлі слід дати бджілам ліки від хвороб, щоб запобігти їх загибелі під час зимівлі чи відразу після першого обльоту. Досвідчені бджолярі проводять низку профілактичних процедур, які не тільки рятують всю популяцію, але і попереджують осінній зліт бджіл, який часто відбувається через некомфортні умови проживання в вулику.

Необхідно проводити обробку від кліща, вароатозу і інших інфекційних захворювань. І тут теж важливі терміни. Найкращій час – коли розплід вже вийшов і молодняк облетів. Тоді комахи добре перенесуть обробку. Не можна проводити дані процедури занадто пізно, коли бджоли вже починають збиратися в клуб, оскільки є загроза загибелі матки. Від інфекційних захворювань ліки краще давати разом з підгодівлею. Тоді бджілки забезпечать себе засобами боротьби і профілактики на всю зиму.