Обережно! Ботулізм

У більшості випадків отруєння рибою та рибними продуктами пов’язані з порушенням умов зберігання або з вживанням прострочених продуктів. Для того, щоб уникнути ризику придбати  недоброякісну рибу треба  запам’ятайти кілька простих правил, які допоможуть купити якісний продукт та зберегти здоров’я.

По-перше покупцеві варто звертати увагу в яких умовах зберігається продукція і відмовитися від покупок в несанкціонованих місцях.

  • Якщо в магазині не дотримуються санітарних умов, краще купити продукт в іншому місці.
  • Звертайте увагу на термін придатності.
  • Свіжість риби можна перевірити по очах: якщо вони мутні – краще не купуйте.
  • Під виглядом акції можуть продавати товар, у якого давно закінчився термін придатності.

Тому кожного разу, коли купуєте рибу, не соромтесь ставити питання і просити документи, якщо сумніваєтесь у свіжості.

.Жива риба в магазинах повинна зберігатися в акваріумі за температури Ю°С у чистій воді; при цьому в теплу пору року граничний термін її зберігання — 24 год, у холодну — не більше ніж 48 год.

Охолоджена риба, пересипана подрібненим льодом, повинна зберігатися в магазині на підтоварниках у тарі, в якій вона була отримана від постачальника. Термін її зберігання за температури -2 °С становить 48 год.

Морожену, солену, а також дрібну копчену і в’ялену рибу на зберігання потрібно укладати в ящиках на підтоварники у штабелі.

Солену рибу зберігають у бочках у горизонтальному положенні; при цьому під нижній ряд бочок потрібно підкладати рейки, а між рядами бочок — дошки. Рибні продукти в тузлучному розсолі повинні бути повністю покриті ним.

Рибну кулінарію та готові вироби зберігають на полицях стелажів, у лотках, на листах  або в тарі, у якій вони завезені в магазин. Рибні консерви зберігають на підтоварниках у ящиках. Велику копчену рибу і рибні ковбаси зберігають розвішаними на луджених гаках з забезпеченням вільного доступу повітря між рядами.

Рибу гарячого коптіння потрібно зберігати в сухих, добре провітрюваних приміщеннях, а в’ялені і сушені рибні товари — у прохолодних сухих і провітрюваних приміщеннях.

При зберіганні рибних продуктів у холодильних камерах відносна вологість повітря має становити: для кулінарних виробів, напівфабрикатів, риби гарячого коптіння — 80-85 %, риби охолодженої, гарячого коптіння (замороженої) й інших заморожених виробів — 90-95 %.

Короткострокове зберігання поточного запасу фасованих і нефасованих рибних товарів здійснюють у торговому залі магазину в холодильних шафах, охолоджуваних пристінних та острівних прилавках, охолоджуваних вітринах (у тому числі багатоярусних), спеціальних видах тари-обладнання, іншому холодильному торговельному обладнанні. При цьому категорично забороняється розморожування рибних товарів та їх повторне заморожування.

Рибні консерви повинні зберігатись у магазинах у фабричних ящиках, які укладаються штабелями на підтоварники.