Новини з Генічеського району

З 20 вересня 2019 року контроль за безпечністю харчування в навчальних закладах здійснюватимуть за новою процедурою. До цього часу в Україні має запрацювати система НАССР, передбачена законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Ця система дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

18.09.2019 року спеціалісти Генічеського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели робочу зустріч з фахівцями відділу освіти Генічеської районної адміністрації.

У ході зустрічі були надані роз’яснення щодо вимог нового харчового законодавства та ризик-орієнтованого підходу при здійсненні перевірок, питань, які виникають при впровадженні системи НАССР.

Запровадження системи НАССР допоможе:

-планувати і записувати подальшу роботу;

-робити заплановане, аби підтримати безпечність харчової продукції;

-перевіряти, що ви робите дійсно те, що планували, та фіксувати це;

-діяти, аби вирішити проблеми з безпечністю харчової продукції, а також зафіксувати час та процес вирішення проблеми.

Запровадження системи НАССР – робота не одного дня, а досить тривалий процес. Тому, треба підійти до цього відповідально та докласти зусиль, аби належним чином усе зробити( зокрема, відсутність системи НАССР на виробництві загрожує чималим штрафом).

Під час зустрічі було доведено основні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:

вимоги до операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності – оператори ринку повинні бути здатні встановити інших операторів ринку, які постачають їм харчові продукти, та інші об`єкти санітарних заходів за принципом «крок назад», та інших операторів ринку, яким вони постачають харчові продукти та інші об`єкти санітарних заходів за принципом «крок вперед»; оператори ринку повинні застосовувати системи та процедури, що забезпечують доступність такої інформації компетентному органу за його запитами; інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати продажу продукту, нанесеної на маркуванні;

вимоги до обігу об`єктів санітарних заходів – основним документом на перевезення вантажів є товарно–транспортна накладна( згідно з наказом Міністерства транспорту України «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні»), яка може оформлюватися суб`єктом господарювання без дотримання форми, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім`я та по батькові) перевізника та\або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача; найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які надають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль, причіп\напівпричіп; пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та\або експедитора. Залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (ветеринарні,санітарні та якісні – сертифікати, свідоцтва, довідки,паспорти тощо).

У випадку перевантаження вантажу в процесі його перевезення на інший автомобіль складається акт довільної форми, в якому вказують реквізити перевізника, який здав вантаж, і перевізника, який прийняв вантаж.