Небезпечні інфекції

Що може бути краще літнього дня, проведеного на пляжі? Дехто любить годинами плескатися у воді, а дехто просто полежати на теплому піску, насолоджуючись відпочинком. Однак будьте обережні: у піску можуть бути небезпечні мікроорганізми, що викликають різні захворювання, особливо якщо мова йде про несанкціоновані місця відпочинку.

Небезпеки, які можуть підстерігають на піску і у воді:

  • Анкілостоми

Анкілостоми — це паразитичні черви. Яйця цих паразитів потрапляють на шкіру під час контакту стоп із зараженим ґрунтом. Типовими ознаками інфекції є свербіж і висип.

  • E. coli та шлунковий грип

Як правило, у піску бактерії розпадаються повільніше, ніж у воді, тому у ньому часто залишається велика кількість бактерій, таких як E. сoli (кишкова паличка). Зараження може призвести до болю у животі, висипу та діареї.

На пляжах також можна виявити ентерокок, сальмонели та кампілобактерії, які викликають харчове отруєння.

  • Грибки

Існує певний вид грибка, дерматофіт, який викликає інфекції нігтів і шкіри. За даними мікробіологів, він передається через інфікованих людей, тварин або під час контакту із ґрунтом. У число пляжних дерматофітів входять Trichophyton mentagrophytes і Trichophyton rubrum, які викликають грибкові інфекції, такі як “нога спортсмена”, стригучий лишай та інфекції нігтів. Найбільш часто їх підхоплюють люди зі слабкою імунною системою, проте заразитися грибком може кожен.

  • Круглі черви

Якщо руки були у піску і перед їжею не було можливості їх помити, паразити Toxocara canis, тип круглих червів, можуть потрапити в організм. Однак інфекція Toxocara не представляє серйозної небезпеки для людей, і більшість дорослих навіть не помічає ніяких симптомів.

  • Метицилін-резистентний золотистий стафілокок (MRSA)

MRSA — офіційно стійкий до метициліну Staphylococcus aureus — є великою проблемою при лікуванні. Теплий і вологий пляж створює ідеальне середовище для поширення інфекції.

  • М’ясоїдні бактерії

Хоча їх назва ніби взята із фантастичного фільму, і випадки зараження ними трапляються досить рідко, м’ясоїдні бактерії представляють реальну небезпеку: вони можуть проникати в організм під час вживання морепродуктів або попадання морської води на відкриті рани. Бактерії Vibrio vulnificus живуть у прибережних водах, і їхня концентрація стає особливо високою із травня по жовтень, коли вода тепла.

Щоб заразитися, досить просто занурити у воду місце порізу. Зараження інфекцією може призвести до серйозних пошкоджень і зрештою навіть до ампутації. Закривайте рани водостійкими пов’язками, а якщо морська вода все ж потрапила на пошкоджену шкіру, одразу промийте її чистою водою.

Нагадуємо, що фахівцями Держпродспоживслужби здійснюється постійний контроль за санітарним станом відомчих пляжів та пляжів загального користування Херсонщини з відбором проб за хімічними та бактеріологічними показниками.

Тож, головним правилом має бути: відпочинок тільки в місцях, які відповідають всім санітарним та гігієнічним вимогам; ретельне стеження за купальними костюмами (прання післі кожного візиту на пляж); уникнення потрапляння піску з одягу або взуття до вашої оселі; дотримання правил гігієни після відвідування пляжу.