Моніторинг дотримання протиепідемічних вимог в дитячих закладах Нижньосірогозької селищної ради

Спеціалісти Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби як в складі COVID-патрулів, так і самостійно здійснюють збір інформації щодо дотримання вимог санітарного законодавства, в тому числі обмежувальних протиепідемічних заходів в дитячих закладах, затверджених постановами Головного державного санітарного лікаря України від 20.09.2020 року №55 та від 23.04.2021 року №4.

У березні  під час проведення комісійних обстежень дошкільних закладів та шкіл з метою паспортизації харчоблоків обов’язково здійснювався контроль дотримання в них протиепідемічних вимог. За період з 26 березня теж були здійснені моніторингові відвідування 5 дошкільних закладів та 5 загальноосвітніх навчальних заклади.

Було встановлено, що всі дитячі заклади забезпечені безконтактними термометрами, мають необхідний запас мийних та дезінфікуючих засобів, антисептиків. В закладах розроблено алгоритм дій на випадок виникнення   надзвичайної ситуації, пов’язаною з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) серед дітей  та працівників закладу; проводиться інструктаж працівників щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції та роз’яснювальна робота з батьками та дітьми щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби.

Допуск до роботи персоналу закладів здійснюється після проведення термометрії безконтактним термометром та за умови наявності засобу індивідуального захисту, що щільно покриває рот та ніс; організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами. Забезпечено проведення провітрювання приміщень згідно графіків, вологе прибирання та дезінфекція; організовано місця для  обробки рук спиртовмісними антисептиками.

Температурний скринінг дітей в дошкільних навчальних закладах проводиться  при вході (початковий) у заклад та потім кожні 4 години (поточний) з занесенням показників у відповідний журнал довільної форми, а в школах педагогічні працівники   проводять опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби, протягом дня додатково також проводиться і термоскринінг дітей.

Під час моніторингових відвідувань  спеціалістами Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби надаються роз’яснення  щодо покращення роботи по профілактиці коронавірусної інфекції,  розповсюджуються відповідні інформаційні листівки. Протягом квітня порушень протиепідемічних заходів в дитячих закладах Нижньосірогозької селищної територіальної громади не виявлено.