Козяче молоко

В Україні здавна розводять кіз задля цілющого молока, але був довгий час коли і козяче молоко, і всі продукти, що виготовляються з нього вважалися досить екзотичними. Швидше за все, це відбувалося тому, що всі ми з дитинства звикли до традиційного смаку саме коров’ячих молока і сиру, а сприйняття продуктів з незвичайним смаком і запахом завжди ускладнене.

Проте, останнім часом козяче молоко знову починає набувати колишню популярність. Люди стали замислюватися про своє здоров’я, звернули пильну увагу на питання здорового харчування. Адже, продукти з козячого молока дуже корисні для людського організму.

Про користь козячого молока було відомо ще в глибоку давнину. Найбільш часто козяче молоко використовувалося для лікування легеневих і шлункових захворювань. Для лікування дітей, хворих на рахіт, у середні століття дуже широко використовувався сир, виготовлений саме з козячого молока. Пояснюється це дуже просто – подібний сир містить величезну кількість вітаміну Д і кальцію, брак яких і є причиною розвитку рахіту у дітей.

Склад козячого молока
Своїми цілющими властивостями козяче молоко зобов’язано, звичайно, своїм складом. І молоко, і молочні продукти містять у своєму складі величезну кількість вітамінів, таких як А, С, В, Д, Е, мікро і макроелементи.

За хімічним складом козяче молоко дуже відрізняється від молока інших видів тварин. Так, наприклад, у козячому молоці приблизно у 6 разів більше кобальту, що міститься у складі вітаміну В12. А саме цей вітамін несе головну відповідальність за такі життєво важливі процеси в організмі людини, як обмінні процеси і кровотворення. Досить високий вміст калію, який необхідний для правильного формування, розвитку та функціонування всієї серцево – судинної системи людського організму.

У козячому молоці вміст альфа-1s-казеїну практично дорівнює нулю. Саме альфа-1s-казеїн є основним джерелом алергічних реакцій людей на коров’яче молоко. Подібна алергічна реакція на коров’яче молоко зустрічається досить часто. А ось алергія на козяче молоко – річ неоднозначна.

А ось бета – казеїну у козячому молоко міститься майже настільки ж багато, як і в жіночому грудному молоці. Саме тому, козяче молоко практично ніколи не викликає ніяких розладів нормальної роботи травної системи людського організму.

Козяче молоко дозволено дієтологами до вживання навіть тим людям, які страждають індивідуальною непереносимістю лактози.

Також в козячому молоці міститься дуже велика кількість повноцінних тваринних білків, жирів, мінералів і мікроелементів, які вкрай благотворно впливають на обмін речовин.


Кому корисне козяче молоко?
Звичайно ж, його вживання корисно всім без винятку, проте в деяких випадках козяче молоко надає не просто корисний, а по справжньому лікувальний вплив на організм людини, яка страждає певними захворюваннями. Отже:

  • Наявність у людини алергічних реакцій на білки коров’ячого молока.
  • Відновлення організму після різних стресів і посилених фізичних навантажень.
  • Дитячий рахіт, а також відновлення після переломів кісток різної складності.
  • Козяче молоко для вагітних жінок.
  • Люди, які прагнуть позбавитися зайвої ваги.
  • Наявність у людини дисбактеріозу кишечника.
  • Наявність у людини хронічного гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку, або ж виразка шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • Козяче молоко при діатезі.
  • Козяче молоко при панкреатиті.
  • Козяче молоко при діабеті.
  • Козяче молоко при ракових захворюваннях.

Небезпека, яка може підстерігати людину при вживанні козячого молока, це «бруцельоз». Незважаючи на те, що сире козяче молоко набагато безпечніше коров’ячого, можливість заразитися цією хворобою все ж існує і її просто не можна ігнорувати. Купувати козине молоко можна тільки в двох місцях:

  • у магазинах
  • на ринках, які мають ветеринарно-санітарний контроль

Також, вибираючи козяче молоко, обов’язково понюхайте його. У тому випадку, якщо тварина міститься у неналежних санітарних умовах, козяче молоко набуває вкрай неприємний смак і запах. Найбільш важливо утримання в чистоті саме вимені кози, сальні залози якого виділяють леткі жирні кислоти. Саме ці кислоти, потрапляючи в молоко, надають йому такий неприємний запах і смак.