Кабміном внесено зміни до порядку сплати комунальних послуг

Витрати, пов’язані з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води та теплової енергії будуть включатися в плату за абонентське обслуговування відповідного виконавця комунальної послуги.

1 вересня на засіданні Кабміном внесено зміни, які стосуються сплати комунальних послуг. Новою постановою встановлюється граничний розмір плати за абонентське обслуговування.

Отже, плата за абонентське обслуговування здійснюється споживачем у разі укладання з виконавцями комунальних послуг індивідуальних договорів про надання комунальних послуг або індивідуальних договорів з обслуговування внутрішньо будинкових систем при наданні комунальних послуг.

Витрати, пов’язані з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води та теплової енергії будуть включатися в плату за абонентське обслуговування відповідного виконавця послуг (раніше такі витрати враховувались в склад внесків за обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку).

Такі положення зараз передбачені статтею 17 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», статтею 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та статтею 17 Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність».

В свою чергу витрати на обслуговування приладів – розподільників теплової енергії  чи/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку, не будуть включатися в склад сплати за абонентське обслуговування (як це було раніше).

Таким чином, виключення витрат, пов’язаних з обслуговуванням приладів-розподільників теплової енергії чи/або вузлів обліку, що забезпечують  індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку, зі складу плати за абонентське обслуговування і, відповідно, включення в плату за абонентське обслуговування витрат на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води та теплової енергії – за умови укладання індивідуальних договорів про надання комунальних послуг або індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньо будинкових систем при наданні комунальних послуг, потребує внесення відповідних змін в постанову Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 № 808, яка встановлює граничний розмір плати за абонентське обслуговування.

Разом з тим, Законом надається можливість отримувати споживачам комунальних послуг та власникам приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення або гарячого водопостачання в відповідній будівлі, не лише субсидію на плату за абонентське обслуговування (як це було раніше), а й пільги на оплату цього платежу відповідним категоріям громадян.