Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснює контроль за дотриманням законодавства у сфері питного водопостачання

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Споживання недоброякісної питної води може призвести до виникнення у людини інфекційних захворювань, таких як гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, лептоспіроз, а також до патології не інфекційного характеру та отруєнь (водно-нітратна метгемоглобінемія, сечокам’яна хвороба тощо).

На підставі річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік, фахівцями Нововоронцовського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 21.09.2021 по 27.09.2021 проведена планова перевірка комунального підприємства «Новоолександрівське» Новоолександрівської сільської ради на предмет дотримання вимог законодавства у сфері дотримання санітарного та епідемічного благополуччя.

Вказане підприємство централізовано забезпечує питною водою мешканців села Новоолександрівка Бериславського району.

В ході перевірки звернено увагу керівництва підприємства на необхідність проведення систематичного виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400 (ДСанПіН 2.2.4-171-10), дотримання комунальним господарством вимог ст.30 Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII, Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ щодо своєчасного проведення дезінфекційних, дератизаційних, інших необхідних санітарних і протиепідемічних заходів. Наголошено на необхідність розробки технологічного регламенту виробництва питної води та погодження його в установленому законодавством порядку.

Під час перевірки проведено відбір проб води, в тому числі з 3 свердловин та розподільної мережі. За результатами досліджень встановлено, що вода відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, крім показника загальної жорсткості, який є вищим за нормативний.

У зонах охорони свердловин, зокрема, в зоні суворого санітарного режиму, зверталася увага на дотримання санітарних вимог, а саме: впорядкованість територій біля свердловин, наявність огорожі, відсутність забруднюючих факторів тощо.

Основні порушення: невідповідність питної води, що подається населенню, за показником загальної жорсткості, відсутній технологічний регламент з описом технологічного процесу питної води, що пройшов державну санітарно-епідеміологічну експертизу, відсутня робоча програма виробничого контролю води питної в повному обсязі з урахуванням вимог Санітарних норм залежно від підприємства питного водопостачання, відсутнє огородження першого поясу зони санітарної охорони на двох свердловинах тощо.

За результатами перевірки складено акт, винесено припис щодо усунення порушень та притягнено керівника підприємства до адміністративної відповідальності.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тримає на особливому контролі приведення у відповідність до норм законодавства питання питного водопостачання  Херсонщини.

Наголошуємо, за відповідною консультацією звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: вул. Перекопська, 17 або за

тел.(0552)32 – 17 – 37