Феромонні пастки – ефективний метод боротьби із шкідниками

Нині дуже багато агрономів, з метою визначення початку розвитку шкідників, використовують феромонні пастки. Вперше здатність шкідників  знаходити протилежну стать за запахом описав французький вчений-ентомолог Жаном Анри Фабром ще на початку минулого сторіччя. Одного разу, спостерігаючи за самками грушевої сатурнії, він побачив, що самка метелика спромоглася привернути до себе увагу самців, які знаходяться від неї на досить значній відстані. Цей факт зацікавив вченого і незабаром йому вдалося встановити, що чоловіча особина метелика може цілеспрямовано летіти до самки, долаючи при цьому дистанцію у кілька кілометрів. Як з’ясувалося пізніше, у шлюбний період, коли відбувається активне спарювання комах, самки шкідників виділяють особливі речовини, які пізніше назвали феромонами. Статеві феромони – це набір певних речовин, які виробляють спеціальні залози комахи самиці  для залучення чоловічих особин.Згодом вчені стали вивчати дане явище, в результаті чого вони змогли отримати штучний статевий феромон величезної кількості комах (першим був синтезований аттрактант тутового шовкопряда).На тепер розроблено декілька типів синтетичних феромонів.Феромонні приманки добрі тим, що відловлюють або дезорієнтують самців, не даючи їм можливості брати участь у розмноженні. Самки виявляється не в змозі дати потомство, тому, що відкладають незапліднені яйця, які незабаром гинуть.Нині існує більше сотні різних феромонів шкідливих комах. Феромонні пастки використовують як засіб боротьби зі шкідливими організмами та як спосіб спостереження за ними.Існує два основних способи боротьби з комахами за допомогою феромонних пасток.

Перший спосіб.  У саду, на плодових деревах розвішують феромонні приманки (випарники), основне завдання яких полягає в тому, щоб дезорієнтувати самців комах, перебивши запах жіночих особин, які в цей час перебувають в саду. Комах чоловічої статі привертає насичений запах атрактантів. У результаті, самки залишаються без належної уваги. Таким чином, природний цикл запліднення порушується. Даний спосіб дуже ефективний, наприклад, для боротьби з плодожерками. З цією метою виготовляють феромонні кільця з гумової труби великого діаметру. Кільце розрізають уздовж, всередину закладають аттрактант, а потім вішають на гілки плодових дерев. Метод дає найкращий результат, якщо його застосовувати одночасно на декількох сусідніх ділянках. 

Другий спосіб. Для створення дефіциту самців (яких, зазвичай, набагато менше, ніж самок), в саду розвішують феромонні пастки, завдання яких полягає в тому, щоб фізично відловлювати чоловічі особини комах. Брак самців призводить, як було сказано вище, до того, що яйця шкідника залишаються незаплідненими і гинуть. Даний спосіб відмінно працює. Великий плюс такого способу в тому, що статеві феромони абсолютно безпечні для людей, комах – запилювачів рослин та інших тварин. Вони можуть «працювати» по комахам вибірково, не зачіпаючи інших представників фауни, не забруднюючи навколишнє середовище, оскільки є екологічно безпечними. Штучні феромони не отруйні, а під впливом сонця і вологості поступово руйнуються, а тому, не накопичуються і не заражають сад.Конструкцій феромонних пасток існує величезна кількість (моделі та пристрої різних модифікацій обчислюються сотнями видів). Значна перевага застосування феромонних пасток ще в тому, що вони дають можливість здійснювати постійний моніторинг чисельності шкідників і, виступаючи в ролі індикатора, дозволяють негайно оцінити загальний стан здоров’я саду, що зводить до мінімуму необхідність застосування шкідливих і екологічно небезпечних інсектицидів.

Головне управління Держпрдспоживслужби в Херсонській області, з метою моніторингу чисельності шкідників та своєчасного виявлення регульованих шкідливих організмів, у 2019 році придбало понад 40 видів різноманітних феромонних пасток для виявлення шкідливих організмів саду, городу та лісу. Саме завдяки виставленим феромонним пасткам своєчасно виявляються регульовані шкідливі організми, проводиться моніторинг розвитку та чисельності інших шкідників.

Наразі державні інспектори Управління фітосанітарної безпеки проводять вибірки з феромннних пасток.