Чому не можна спалювати листя

З настанням осені збільшуються випадки спалювання сухого листя і трави, що категорично заборонено законом. Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме:
1.Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища”;
2.Закон України “Про охорону атмосферного повітря”;
3.Закон України “Про охорону земель”;
4.Закон України “Про благоустрій населених пунктів”;
5.Закон України “Про рослинний світ”;
6.Закон України “Про тваринний світ”;
7.Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій;
8.Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України.

Чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави на території населеного пункта та на присадибних ділянках і передбачає штрафи за порушення цієї заборони.

Дії, які є порушенням норм законодавства тягнуть за собою відповідальність згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: спалювання палого листя в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища забороняється. Порушення цієї заборони передбачає накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 гривень). На посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Куди звертатися, якщо ви бачите, що несвідомі громадяни палять листя:

– по-перше, до пожежних (101);
– по-друге, у поліцію (102). Подбайте про фотофіксацію факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адміністративне правопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка зобов’язана в 15-денний термін розглянути справу і накласти штраф на порушника;
– по-третє, до інспектора з благоустрою території вашого селища, який також має право складати протокол про адміністративне порушення.

Перебуваючи на відпочинку, прибираючи на присадибних ділянках чи прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки!