Чому не можна ковтати морську воду

У ході досліджень фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я дійшли висновку, що морська вода, якщо потрапляє в організм людини, чинить негативний вплив через великий вміст солей, тому така рідина зовсім непридатна для пиття. Випадково вживаючи морську воду, людина завдає шкоди своєму здоров’ю. Через підвищення вмісту солей в організмі порушується робота нервової системи, погіршується стан внутрішніх органів. Передусім страждають нирки. Вони починають працювати в напруженому режимі, оскільки намагаються вивести з організму надлишок солей.
Солі, присутні у морській воді, сприяють подразненню слизової оболонки травних органів. Крім того, у рідині міститься сульфат натрію, що провокує появ блювоти та діареї, що призводить до зневоднення. 

Через випадкове заковтування морської води нерідко виникає і таке захворювання, як гастроентерит (запалення слизової оболонки травних органів). Найбільш схильні до цієї хвороби маленькі діти. Отруєння морською водою може призвести навіть до смертельного результату. 

За якими ознаками можна розпізнати отруєння морською водою?

Після випадкового заковтування морської води можуть з’явитися наступні симптоми:
-нервозність;

-слабкість;

-блідість шкірного покриву;

-проблеми з сечовипусканням;

-діарея;

-неприємний запах сечі;

-підвищена температура тіла.

В окремих випадках ознаки отруєння зникають самостійно протягом 24 годин. У разі появи вказаних симптомів треба відвідати фахівця.

Перша допомога при отруєнні морською водою

Передусім необхідно терміново промити шлунок.
Для цього слід випити 1,5 літра теплої рідини, в яку попередньо додають перманганат калію, та спровокувати приступ блювоти.
Для заповнення запасу рідини, втраченої при проносі або частої блювоти, п’ють розчин «Регідрону», в якому міститься велика кількість «правильних» солей.
При високій температурі потрібно приймати жарознижуючі медикаменти. Дітям рекомендується давати ліки, в складі яких присутня така речовина, як парацетамол. Для зниження температури тіла слід обтирати малюка мокрим простирадлом. Відмінно збиває жар 9% столовий оцет. Перед розтиранням його необхідно розводити водою.

Користь морської води
У морській воді міститься кальцій. Речовина підвищує міцність сполучної тканини, прискорює процес загоєння ран на шкірі.

Магній, що входить до складу рідини, зменшує набряки, сприяє нормалізації обміну речовин. Речовина наділена заспокійливими властивостями. Вона допомагає впоратися з нервозністю і дратівливістю. Магній запобігає появі алергії.
Сірка, що міститься у морській воді, чинить благотворний вплив на шкіру. Йод нормалізує гормональний баланс в організмі, покращує розумові здібності людини. Кремній поліпшує структуру тканин, підвищує еластичність клітин. Цинк попереджає виникнення пухлин, покращує функції імунної системи.

Отже, морська вода сприятливо впливає на організм, але виключно за зовнішнього впливу.