Бджільництво як ефективний засіб підвищення урожайності

Бджільництво важливе як ефективний засіб підвищення урожайності та поліпшення якості фруктів, овочів, бобових трав, технічних та інших культур. У зв’язку з цим, воно може розглядатись як значний екологічний та економічний чинник сільськогосподарського виробництва, а тому заслуговує на увагу при вивченні агроекології.

Щоб свідомо і правильно керувати життям бджіл, необхідно досконало знати, принаймні, найважливіші біологічні особливості бджолиної сім’ї та її особин.

Місце, де повинні поставити пасіку і будуть працювати бджоли, треба узгодити із землевласником ділянки(ст.15 Закону України “Про бджільництво”). Господарство, яке вивозить бджіл на медозбір і на запилення сільськогосподарських культур, повинне мати посвідчення про стан пасіки по захворюванню бджіл (ч.1 ст.13 Закону України “Про бджільництво”, п.п.5 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України і Української  академії аграрних наук за №184/82 від 20.09.2000).

Щорічно навесні проводити дезінфекцію вуликів. Пасіка повинна строго дотримуватися всіх заходів боротьби з хворобами і шкідниками бджіл, передбаченими інструкцією. Бджола повинна бути під постійним контролем (ч.1 ст.13 Закону України “Про бджільництво”, п.п.4 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за №184/82 від 20.09.2000).

Для проведення ефективного запилення бджолами сільськогосподарських культур та отримання високих медозборів важливо мати сильні сім’ї.

З екологічної точки зору бджоли важливі, передусім, як запилювачі рослин. Запилення бджолами квіток ентомофільних культур є найдешевшим засобом значного підвищення врожайності, підвищення якості насіння та плодів рослин, що забезпечують високу заплідненість квіток тієї чи іншої культури.

Разом із тим, ми розуміємо важливість продуктів бджільництва, які отримує людина в результаті діяльності бджіл. Це, перш за все, мед, віск, квітковий пилок (обніжки), маточне молочко, бджолина отрута.

 В обов’язковому порядку проводиться реєстрація пасіки за місцем проживання фізичної особи у сільських, селищних радах, один раз на рік заснування пасіки (ч.3 ст.13 Закону України “Про бджільництво”, п.п.2,3 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за №184/82 від 20.09.2000).

У поточному році на виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України “Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам” від 10.02.2016 № 39 на території Великоолександрівського району зареєстровано 25 пасік і надалі робота з реєстрації триває .

Фахівцями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби району проводиться обстеження пасіки, перевіряється наявність ветеринарно – санітарного паспорту пасіки, збирається інформація про її розміщення.

Ці дії регулюються та визначаються Законами України “Про бджільництво”, «Про захист рослин», “Про ветеринарну медицину”, “Про племінну справу у тваринництві”, “Про тваринний світ”, “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” та іншими нормативно – правовими актами.

19 серпня пасічники України відзначають професійне свято – День пасічника. І хто як не пасічник знає, що пасіка, окрім кропіткої роботи, це ще й радість спілкування з природою.