Для запобігання виникненню інфекційних захворювань на підтоплених територіях, дотримуйтеся таких правил:
– пийте воду тільки з контрольованих джерел водопостачання, бутильовану або привізну воду;
– воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей;
– кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!;
– відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації);
– піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
– ретельно мийте руки з милом;
– не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.
Наступні 3-5 днів у підтоплених районах через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм.
У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не займайтеся самолікування – негайно звертайтеся за медичною допомогою!
Дії в період після падіння рівня води:
Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду й домашніх речей, прилеглої до будинку території. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
07.06.2023
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує!
Для запобігання виникненню інфекційних захворювань на підтоплених територіях, дотримуйтеся таких правил:
– пийте воду тільки з контрольованих джерел водопостачання, бутильовану або привізну воду;
– воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей;
– кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!;
– відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації);
– піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
– ретельно мийте руки з милом;
– не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.
Наступні 3-5 днів у підтоплених районах через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм.
У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не займайтеся самолікування – негайно звертайтеся за медичною допомогою!
Дії в період після падіння рівня води:
Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду й домашніх речей, прилеглої до будинку території. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.