Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує!

Для запобігання виникненню інфекційних захворювань на підтоплених територіях, дотримуйтеся таких правил:

– пийте воду тільки з контрольованих джерел водопостачання, бутильовану або привізну воду;

– воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей;

– кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!;

– відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації);

– піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання);

– ретельно мийте руки з милом;

– не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Наступні 3-5 днів у підтоплених районах через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм.

У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не займайтеся самолікування – негайно звертайтеся за медичною допомогою!

Дії в період після падіння рівня води:

Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду й домашніх речей, прилеглої до будинку території. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.