Сигналізаційне повідомлення Клоп шкідлива черепашка

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє про початок відродження личинок клопів шкідливих черепашок. Через перепади температурного режиму (різке зниження температури у вечірні й нічні години) та зливові дощі, заселення посівів дорослими хлібними клопами було розтягнутим у часі. Відповідно, строки відкладання клопами яєць і відродження личинок також будуть розтягнуті. Тому наразі у посівах можуть одночасно зустрічатися і дорослі клопи, яйцекладка та личинки. Крім того, триває відродження та живлення личинок хлібних п’явиць, пшеничних трипсів, наростає чисельність злакових попелиць.

Для збереження технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки варто проводити за наявності 15-30% личинок третього віку, за наявності або перевищення економічного порогу шкодочинності (ЕПШ): чисельності 2-х і більше, на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв. м дозволеними до використання препаратами. Це прогнозовано І декада червня.

Для обробки можна застосувати інсектициди групи фосфорорганічних і синтетичних піретроїдів, системної та кишково – контактної дії, на основі диметоату, тіаметоксаму, імідоклоприду, дельтаметрину, ацетаміприду, альфа- циперметрину, гамма- цигалотрину, хлорпірифос + циперметрину, які будуть ефективні й проти інших шкідників зернових культур. Для підвищення ефективності при обробках можна застосовувати суміші піретроїдів з фосфорорганічними препаратами у половинних нормах витрат. Застосування піретроїдів розраховане на високу початкову їх токсичність, а фосфорорганічні препарати – на тривалішу захисну дію.

За умов теплої вологої з частими дощами і тривалими росами погоди та ймовірного очікування розвитку хвороб колосу (фузаріоз, септоріоз, альтернаріоз) рекомендовано провести захисні обробки посівів зернових колосових дозволеними фунгіцидами.

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», враховуючи рекомендації його виробника щодо умов застосування препарату, а саме температурного режиму. При застосуванні інсектицидів слід обов’язково звертати увагу на строки очікування до збирання врожаю.

Також слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил та правил особистої гігієни.