Зустріч з питання організації харчування в навчальних закладах Іванівського району

На базі Іванівської районної державної адміністрації фахівцями Іванівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби було проведено  робочу зустріч з керівниками відділів освіти РДА та ОТГ, директороми ЗОШ та НВК, завідувачами  ДНЗ та  медичними працівниками навчальних закладів   районну  на тему: «Вимоги щодо постачання харчових продуктів та організація харчування в  навчальних закладах району».  Обговорено механізм організації харчування дітей, який складається з:

– відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;

– визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;

– приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;

– складання меню-розкладу, виготовлення страв;

– проведення реалізації готових страв;

– надання дітям готових страв;

– облік дітей, що забезпечені гарячим харчуванням;

– контроль за харчуванням;

– інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.

Наголошено що на керівників навчальних закладів покладено персональну відповідальність за створення безпечних умов організації харчування дітей та обговорено питання щодо їх посадових обов’язків, а також обов’язків медичних працівників  та завгоспів (комірників) по організації харчування в закладах, в частині прийому, зберігання та використання харчових продуктів.

Роз’яснено на що потрібно звернути увагу, приймаючи продукти, а саме:

  • дата надходження продукту до закладу прописується у журналі (дата на сертифікаті);
  • на сертифікаті повинна бути ваша помітка (v) проти того продукту, який приймається;
  • необхідно звірити: назву продукту, виробника, дату виготовлення, дату реалізації, вагу,  % жирності  тощо;
  • зберігати продукти при температурі, вказаній (у сертифікаті або на упаковці);
  • поставщик має надати свій документ на продукт, який поступає великими партіями, вказати: дату, кому відпускається, партія, вагу, тощо (м’ясо, риба, тощо);
  • усі сертифікати повинні бути упорядковані, мати «мокру» печатку постачальника: у папці «Сертифікати» окремо по файлах зберігаються сертифікати на всі продукти (наприклад: м’ясо, молочні продукти, риба, крупи), першими повинні лежати сертифікати на продукти, які поступили в останню чергу.

Наступним обговорено питання щодо дезінфекції, дератизації та дезінсекції а закладах. Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III дезінфекційні заходи — заходи щодо знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб (дезінфекція) та їх переносників — комах (дезінсекція) і гризунів (дератизація). Профілактичні дезінфекційні заходи проводять не рідше двох разів на рік (навесні та восени).

За ініціативи районного управління  проведено тестування учасників зустрічі на знання вимог порядку організації харчування в дитячих закладах. За результатами тестування будуть визначені питання, що потребують додаткового роз’яснення для закладів.