На базі Іванівської районної державної адміністрації фахівцями Іванівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби було проведено робочу зустріч з керівниками відділів освіти РДА та ОТГ, директороми ЗОШ та НВК, завідувачами ДНЗ та медичними працівниками навчальних закладів районну на тему: «Вимоги щодо постачання харчових продуктів та організація харчування в навчальних закладах району». Обговорено механізм організації харчування дітей, який складається з:
– відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;
– визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;
– приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;
– складання меню-розкладу, виготовлення страв;
– проведення реалізації готових страв;
– надання дітям готових страв;
– облік дітей, що забезпечені гарячим харчуванням;
– контроль за харчуванням;
– інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.
Наголошено що на керівників навчальних закладів покладено персональну відповідальність за створення безпечних умов організації харчування дітей та обговорено питання щодо їх посадових обов’язків, а також обов’язків медичних працівників та завгоспів (комірників) по організації харчування в закладах, в частині прийому, зберігання та використання харчових продуктів.
Роз’яснено на що потрібно звернути увагу, приймаючи продукти, а саме:
- дата надходження продукту до закладу прописується у журналі (дата на сертифікаті);
- на сертифікаті повинна бути ваша помітка (v) проти того продукту, який приймається;
- необхідно звірити: назву продукту, виробника, дату виготовлення, дату реалізації, вагу, % жирності тощо;
- зберігати продукти при температурі, вказаній (у сертифікаті або на упаковці);
- поставщик має надати свій документ на продукт, який поступає великими партіями, вказати: дату, кому відпускається, партія, вагу, тощо (м’ясо, риба, тощо);
- усі сертифікати повинні бути упорядковані, мати «мокру» печатку постачальника: у папці «Сертифікати» окремо по файлах зберігаються сертифікати на всі продукти (наприклад: м’ясо, молочні продукти, риба, крупи), першими повинні лежати сертифікати на продукти, які поступили в останню чергу.
Наступним обговорено питання щодо дезінфекції, дератизації та дезінсекції а закладах. Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III дезінфекційні заходи — заходи щодо знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб (дезінфекція) та їх переносників — комах (дезінсекція) і гризунів (дератизація). Профілактичні дезінфекційні заходи проводять не рідше двох разів на рік (навесні та восени).
За ініціативи районного управління проведено тестування учасників зустрічі на знання вимог порядку організації харчування в дитячих закладах. За результатами тестування будуть визначені питання, що потребують додаткового роз’яснення для закладів.
22.01.2020
Зустріч з питання організації харчування в навчальних закладах Іванівського району
На базі Іванівської районної державної адміністрації фахівцями Іванівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби було проведено робочу зустріч з керівниками відділів освіти РДА та ОТГ, директороми ЗОШ та НВК, завідувачами ДНЗ та медичними працівниками навчальних закладів районну на тему: «Вимоги щодо постачання харчових продуктів та організація харчування в навчальних закладах району». Обговорено механізм організації харчування дітей, який складається з:
– відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;
– визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;
– приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;
– складання меню-розкладу, виготовлення страв;
– проведення реалізації готових страв;
– надання дітям готових страв;
– облік дітей, що забезпечені гарячим харчуванням;
– контроль за харчуванням;
– інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.
Наголошено що на керівників навчальних закладів покладено персональну відповідальність за створення безпечних умов організації харчування дітей та обговорено питання щодо їх посадових обов’язків, а також обов’язків медичних працівників та завгоспів (комірників) по організації харчування в закладах, в частині прийому, зберігання та використання харчових продуктів.
Роз’яснено на що потрібно звернути увагу, приймаючи продукти, а саме:
Наступним обговорено питання щодо дезінфекції, дератизації та дезінсекції а закладах. Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III дезінфекційні заходи — заходи щодо знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб (дезінфекція) та їх переносників — комах (дезінсекція) і гризунів (дератизація). Профілактичні дезінфекційні заходи проводять не рідше двох разів на рік (навесні та восени).
За ініціативи районного управління проведено тестування учасників зустрічі на знання вимог порядку організації харчування в дитячих закладах. За результатами тестування будуть визначені питання, що потребують додаткового роз’яснення для закладів.