У населених пунктах Новотроїцького району птицю для власних потреб вирощують на переважній більшості приватних обійсть. Раніше більшість власників домогосподарств купували молодняк на офіційних ринках в спеціально відведених для пордажу птиці місцях, однак, щоб запобігти поширенню коронавірусу, робота таких торговельних закладів призупинена. Як далі розвиватиметься ситуація – невідомо. У зв’язку з цим багато хто вдається до інкубації молодняку в домашніх умовах.
Перед початком данного процесу необхідно приділити належну увагу відбору яєць, це дозволить суттєво підвищити рівень виведення і виростити здоровий молодняк. На що, насамперед, треба звернути увагу: бажано, щоб кури, яйця яких беруть для закладки, мали високу продуктивність і міцне здоров’я, годувались повноцінним збалансованим кормом тоді генофонд потомства буде максимально захищений від паталогій, що передаються у спадок. Для інкубації краще збирати яйця від 2-річних несушок, вирощених із курчат, придбаних у власників великих інкубаторів, де гарантовано в першу добу життя молодняку проводять профілактичні щеплення від хвороб. Інкубований у домашніх умовах молодняк селяни району, на жаль, не щеплюють, тим самим не захищаючи птицю від хвороб Марека, Ньюкасла та пастерельоза.
Форма яєць має бути правильною, без ушкоджень, наростів та інших дефектів. Також не варто закладати в інкубатор яйця з тріщинами, відколами та іншими ушкодженнями. Якщо яйце забруднене, воно також не підійде, як і зі слідами крові або іншими плямами невідомого походження.
Відібрані інкубаційний матеріал повинен бути приблизно одного розміру – середнього. Занадто маленькі яйця рідко повністю сформовані, натомість дуже великі, як правило, мають тонку шкаралупу, пташенята у них набагато довше розвиваються. Бажано, щоб уся партія була однорідною, тоді курчата вилупляться приблизно в один і той же час.
Безпосередньо перед закладкою проводять перевірку яєць на овоскопі і відбраковують «базіки» – яйця з плямами і неоднорідною шкаралупою та з добре вираженою повітряною камерою (4-7 мм). Жовток яєць, придатних для інкубації, повинен мати рожевий або яскраво жовтий колір, бути малорухливим, займати центральне місце в середині.
Перед закладкою яєць ретельно ознайомтеся з інструкцією з експлуатації інкубатора, продезінфікуйте та висушіть його. Яйця і пристрій прогрійте, для цього температуру виставіть на 1-1,5°С вище, ніж вона буде впродовж усього строку інкубації.
Принагідно нагадуємо, що у населених пунктах району працівники ветеринарних дільниць щороку проводять інтраназально щеплення курей, індиків проти псевдочуми. Вакцинувати молодняк потрібно перший раз у 20-денному віці, далі – у 50-60-120-денному, а потім – кожні півроку. Хвороба ця дуже небезпечна, летальність складає 80%. Вакцина не викликає ускладнень після проведення щеплень.
Вакцинують птицю і від хвороби Марека, до якої вона чутлива. Передається захворювання через яйце, носіями інфекції, як правило, є доросле маточне поголів’я. На даний час методів лікування не розроблено, тому потрібно обов’язково робити профілактичні щеплення в одноденному віці.
Звертаємо Вашу увагу те, що в останні роки підприємливі особи намагаються в різних місцях в основному на стихійній торгівлі реалізувати дорослих курей які «відпрацювали» на птахофермах свій робочий стаж і так би мовити пішли на пенсію. Так от, господарі великої кількості яйця від них не отримаєте, старі є старі. Також найближчим часом по селам району поїдуть перекупи з гучномовцями які будуть пропонувати селянам придбати у них добовий та підрощений молодняк домашньої птиці на який як правило відсутні супровідні ветеринарні документи. Тож будьте обачливими не допустіть інфекцію на власне подвір’я.
01.04.2020
Здоровий молодняк птиці в Новотроїцького району
У населених пунктах Новотроїцького району птицю для власних потреб вирощують на переважній більшості приватних обійсть. Раніше більшість власників домогосподарств купували молодняк на офіційних ринках в спеціально відведених для пордажу птиці місцях, однак, щоб запобігти поширенню коронавірусу, робота таких торговельних закладів призупинена. Як далі розвиватиметься ситуація – невідомо. У зв’язку з цим багато хто вдається до інкубації молодняку в домашніх умовах.
Перед початком данного процесу необхідно приділити належну увагу відбору яєць, це дозволить суттєво підвищити рівень виведення і виростити здоровий молодняк. На що, насамперед, треба звернути увагу: бажано, щоб кури, яйця яких беруть для закладки, мали високу продуктивність і міцне здоров’я, годувались повноцінним збалансованим кормом тоді генофонд потомства буде максимально захищений від паталогій, що передаються у спадок. Для інкубації краще збирати яйця від 2-річних несушок, вирощених із курчат, придбаних у власників великих інкубаторів, де гарантовано в першу добу життя молодняку проводять профілактичні щеплення від хвороб. Інкубований у домашніх умовах молодняк селяни району, на жаль, не щеплюють, тим самим не захищаючи птицю від хвороб Марека, Ньюкасла та пастерельоза.
Форма яєць має бути правильною, без ушкоджень, наростів та інших дефектів. Також не варто закладати в інкубатор яйця з тріщинами, відколами та іншими ушкодженнями. Якщо яйце забруднене, воно також не підійде, як і зі слідами крові або іншими плямами невідомого походження.
Відібрані інкубаційний матеріал повинен бути приблизно одного розміру – середнього. Занадто маленькі яйця рідко повністю сформовані, натомість дуже великі, як правило, мають тонку шкаралупу, пташенята у них набагато довше розвиваються. Бажано, щоб уся партія була однорідною, тоді курчата вилупляться приблизно в один і той же час.
Безпосередньо перед закладкою проводять перевірку яєць на овоскопі і відбраковують «базіки» – яйця з плямами і неоднорідною шкаралупою та з добре вираженою повітряною камерою (4-7 мм). Жовток яєць, придатних для інкубації, повинен мати рожевий або яскраво жовтий колір, бути малорухливим, займати центральне місце в середині.
Перед закладкою яєць ретельно ознайомтеся з інструкцією з експлуатації інкубатора, продезінфікуйте та висушіть його. Яйця і пристрій прогрійте, для цього температуру виставіть на 1-1,5°С вище, ніж вона буде впродовж усього строку інкубації.
Принагідно нагадуємо, що у населених пунктах району працівники ветеринарних дільниць щороку проводять інтраназально щеплення курей, індиків проти псевдочуми. Вакцинувати молодняк потрібно перший раз у 20-денному віці, далі – у 50-60-120-денному, а потім – кожні півроку. Хвороба ця дуже небезпечна, летальність складає 80%. Вакцина не викликає ускладнень після проведення щеплень.
Вакцинують птицю і від хвороби Марека, до якої вона чутлива. Передається захворювання через яйце, носіями інфекції, як правило, є доросле маточне поголів’я. На даний час методів лікування не розроблено, тому потрібно обов’язково робити профілактичні щеплення в одноденному віці.
Звертаємо Вашу увагу те, що в останні роки підприємливі особи намагаються в різних місцях в основному на стихійній торгівлі реалізувати дорослих курей які «відпрацювали» на птахофермах свій робочий стаж і так би мовити пішли на пенсію. Так от, господарі великої кількості яйця від них не отримаєте, старі є старі. Також найближчим часом по селам району поїдуть перекупи з гучномовцями які будуть пропонувати селянам придбати у них добовий та підрощений молодняк домашньої птиці на який як правило відсутні супровідні ветеринарні документи. Тож будьте обачливими не допустіть інфекцію на власне подвір’я.