Зберігаємо пестициди правильно

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу суб’єктів господарювання аграрного сектору: вимоги щодо зберігання пестицидів та агрохімікатів у складах встановлені державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». 

Кожного року на складах сільгосппідприємства після сезону залишається певна кількість засобів захисту рослин, і для того, аби вони якісно спрацювали наступного року їх потрібно якісно зберігати зимою.

Пестициди не терплять перемерзання, особливо це стосується тих препаратів, які мають рідку препаративну форму. Їх перемерзання може призвести не тільки до втрати ефективності, а й спричинити опіки рослин, на яких вони застосовуються та негативно впливати на навколишнє середовище. Трапляються випадки, коли препарат в каністрі починає розшаровуватись після перемерзання, або випадає в осад чи навіть кристалізується. Такий пестицид не варто використовувати, оскільки не відомо, чи спрацює він взагалі та як вплине на культуру та цільовий об’єкт. Окрім того, препарати після замерзання можуть викликати проблеми із засміченням форсунок обприскувача.

Для того, аби забезпечити нормальне зберігання пестицидів в зимовий період потрібно обладнати опалювальний  склад, аби підтримувати температуру щонайменше 5°C, за цих умов препарати не будуть перемерзати та зможуть зберегти свій кондиційний стан. Звісно, не усі пестициди будуть замерзати навіть при температурі 0°C, оскільки вони містять в собі різні допоміжні речовини, температура замерзання яких нижче зазначеної температури.

У разі відсутності опалення на складі, його варто підготувати до зими. Максимально утеплити та заробити усі протяги окрім вентиляції. Розмістити усі препарати на стелажі або палети. Ближче до дверей та стін складу розмістити препарати, що мають тверду препаративну форму, таку як розчинні порошки чи гранули, вони легше переносять дію низьких температур. Рідкі препарати варто розмістити в середині складу і подалі від підлоги. Також варто врахувати те, що порошкоподібні пестициди зазвичай зберігаються у водорозчинних пакетах, які не терплять заморожування і можуть лопнути, що призведе до пошкодження упаковки та вивільнення небезпечної речовини.

Зимою не варто перевозити рідкі пестициди не ознайомившись з умовами температурного режиму препарату, зазначеному на етикетці, оскільки це може призвести до замерзання препаратів.

На жаль, неможливо створити загальну таблицю, де буде вказана мінімальна температура зберігання для діючої речовини, тому що це залежить також від допоміжних компонентів, які містяться в препараті.

Для препаратів, які неможна переохолоджувати, передбачається опалювальна секція (температура повинна бути не менше 5°С).

Згідно зі СНіП 11‑108‑78 «Склади сухих мінеральних добрив та хімічних засобів захисту рослин» у холодну пору року температура повітря у таких складах повинна триматися на рівні 8–10 °C, відносна вологість — не перевищувати 75%. Виробники ЗЗР радять зберігати їх продукцію у щільно закритих оригінальних упаковках і не використовувати тару з-під хімікатів повторно.

Працівники, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів, мають обов’язково проходити попередній медичний огляд.   До робіт з пестицидами не допускаються особи, які за результатами медичного огляду мають протипоказання за станом здоров’я. Кожен працівник повинен мати допуск на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів та агрохімікатів. Його видає Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами та агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. Особи, діяльність яких пов’язана зі зберіганням, транспортуванням та застосуванням пестицидів та агрохімікатів, повинні мати при собі під час виконання робіт допуск, медичну книжку і наряд на виконання роботи.

Паспортизація складу здійснюється щорічно. Зберігання пестицидів на не паспортизованих складах заборонено.