Збереження запасів зерна

Збереження запасів зерна від шкідливих організмів є надзвичайно важливим резервом збільшення його виробництва. За даними НААНУ в Україні поширено 116 видів комірних шкідників. Серед них кліщів – 34%, комах – 60% (жуків – 51, метеликів – 9), мишоподібних – 6%. Потенційну загрозу можуть становити також карантинні шкідники, які проникають на територію нашої країни.    Шкідники запасів – це справжнє лихо для зерна, що зберігається. Маючи високу потенційну здатність до розмноження, вони за тривалого зберігання зерна і сприятливих умов можуть накопичуватись у значній кількості.

Живлячись зерном, шкідники забруднюють його екскрементами,  відмерлими особинами, шкірками від линянь. Погризене та пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що проростаючи псують його, виділяючи при цьому шкідливі й канцерогенні речовини. Ці гриби спричиняють отруєння людей і тварин, знижують посівні якості насіння. Тому не можна використовувати зіпсоване зерно для виготовлення хлібопродуктів або на корм худобі. З пошкодженого зерна одержують неякісне, з погіршеними хлібопекарськими і смаковими якостями борошно з якого не буде доброго хліба.

Великої шкоди завдають комірні шкідники і на насіннєвий матеріал, знижуючи його кондиційні показники. Пошкоджене насіння значно втрачає свої посівні якості – енергію проростання, схожість.

Підготовка зерна та зерносховищ до зберігання – це вчасне збирання врожаю за оптимальної вологості, очищення його від насіння й решток бур’янів, нестиглих зерен та інших домішок, сортування й просушування. Особливу увагу слід приділити ретельній підготовці складських приміщень до засипання зерна нового врожаю. Зерносховища потрібно звільнити від зерна, що в ньому зберігалося, й зернових відходів, сміття, очистити місця, де оселяються й розмножуються комірні шкідники – підлога, стіни, опорні стовпи, балки, кутки,  щілини, тара, інвентар, обладнання), а також територію біля складських приміщень. Зібране сміття вивезти й знищити.  Приміщення складів провітрити, просушити, побілити розчином хлорного вапна та провести дезінфекцію. Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами – це одночасно профілактичний  і винищувальний захід.  Дезінфекцію порожніх складів здійснюють вологим способом, з допомогою фумігації та аерозольною обробкою. Обробляти склади перед засипанням зерна, коли шкідники перебувають в активному стані. Завантажувати склади можна після провітрювання по закінченні експозиції.

Температурний режим істотно впливає на життєдіяльність шкідників запасів. Вони проявляють активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що оптимальний температурний діапазон для розвитку більшості шкідників хлібних запасів перебуває у межах 18–32 С. Тривалі мінусові і мінімальні позитивні температури стримують їх розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності шкідників і вони поступово гинуть. Охолодження зерна можна застосовувати як профілактично, так і з метою пригнічення життєдіяльності більшості шкідників. Для цього достатньо температуру зернової маси довести до 8…10°С. При температурі 5…6°С, термін надійності зберігання збільшується втричі. Охолодження виконують в холодну суху погоду за допомогою провітрювання чи активного вентилювання.

 

Хімічна фумігація зерна – знешкодження шкідників запасів у приміщеннях за допомогою отруйних речовин у вигляді пари або газів.

Для фумігації ви­ко­ри­с­то­ву­ють фуміганти у ви­гляді таблеток, пластин (стрічок), порошку. Фумігант вво­дять у зер­но за до­по­мо­гою спе­ціаль­них до­за­торів. Ак­тив­на ре­чо­ви­на (фосфід алюмінію або магнію) вве­де­но­го у зер­но­ву ма­су чи роз­кла­де­но­го у приміщенні пре­па­ра­ту ре­а­гує з во­ло­гою, виділя­ю­чи та­ким чи­ном ток­сич­ний для шкідників фо­с­фо­ри­с­тий во­день діючи на них через дихальні органи та поверхневий покрив. На­томість у зерні за­ли­ша­ють­ся ней­т­раль­на ре­чо­ви­на – гідро­окис алюмінію або магнію – і ча­ст­ко­во не роз­кла­де­ний за­ли­шок фосфіду. Три­валість фумігації за­ле­жить від тем­пе­ра­ту­ри: за 5…10°С – де­сять діб; за 21…25°С – п’ять діб. Де­га­зація ста­но­вить не мен­ше де­ся­ти діб.

Високий ефект фумігації досягається за умов герметизації приміщення. Фумігація прово­ди­ться із за­лу­чен­ням тільки спе­ціаль­них за­гонів, які ма­ють дозвіл і від­повідне об­лад­нан­ня. Ре­алізація зер­на до­пу­с­кається у разі за­лиш­ку фосфіду не ви­ще до­пу­с­ти­мо­го рівня (МДР).  Ней­т­ральні ре­чо­ви­ни у ви­гляді сіро­го по­рош­ку ви­да­ля­ють із зер­на за до­по­мо­гою се­па­ру­ван­ня чи аспірації.