Збережемо зібраний врожай: способи контролю та умови збереження

Розповімо про найпоширеніші  способи контролю та умови збереження зібраного вражаю. Кожний власник сам повинен визначитись зі способами та умовами збереження зерна, які залежать, насамперед, від типу складського приміщення та технічного оснащення підприємства.

Способи зберігання зернових           

Виробники використовують різні способи зберігання зерна. Їх вибір залежить від обсягів вирощеного врожаю і конструктивних особливостей приміщень. Так, сховище зерна може бути відкритим і закритим. Перший варіант підходить для свіжого врожаю. Відкритий спосіб – тимчасове зберігання зерна у вигляді буртів або траншей. Закритий – передбачає тривале розміщення зерна в бетонних складах або металевих силосах. 

Бурт – відкрите зберігання зерна на майданчиках насипом або в тарі, іноді під навісом.           

Такий спосіб найчастіше використовують вимушено для розміщення свіжого врожаю або при відсутності зерносховищ. Насип формують таким чином, щоб можна було накрити зернову масу, але тільки з допустимою вологістю. Зберігання зерна в буртах має недолік – вплив зовнішнього середовища на його стан, тому з’являється висока ймовірність збільшення вологи або поширення шкідників і шкідливих мікроорганізмів, так як складно контролювати дані фактори у відкритих умовах.           

Траншея – спосіб зберігання зерна без кисню. Його частіше використовують для виробництва кормів. Зберігати в траншеях посівний матеріал взагалі неможливо-це головний недолік. В таких умовах зернова маса практично перетворюється в силос, який використовують на корм худобі.           

Бетонний склад зберігає великі обсяги зерна в належних умовах надовго. Це один з кращих і надійних матеріалів для створення зерносховища. У таких складах краще зберігається зернова маса вимоглива до температури. Наприклад, зерно олійних культур, не витримує жарких умов. Склад з бетону експлуатують тривалий період, до його руйнування. Даний матеріал не вбирає вологу і не нагрівається – ідеально підходить для зберігання зерна. Але будівництво такого зерносховища коштує дорого.           

Металевий силос. Зберігання зерна в силосах з металу користується великим попитом у вітчизняних аграріїв серед інших способів. Такі зерносховища швидко будують на основі готових конструкцій. Металеві силоси зазвичай встановлюють без твердої поверхні для підтримки ваги структури. Вентиляція в них працює ефективніше, ніж в бетонних складах. Зберігання зерна в контейнерах з металу в перерахунку на площу коштує дешевше в порівнянні з іншими способами.

Основні умови для якісного збереження зерна це: провітрювання; вентилювання; охолодження; хімічне знезараження та консервування.

Аерація зерна – провітрювання пасивне або штучне, яке запобігає розповсюдженню продуктів розпаду зеленої маси. Це може бути діоксид вуглецю, водяна пара або етилен, які негативно впливають на стан зерна і поширюють шкідливі мікроорганізми. Провітрювання – це своєрідне оздоровлення, яке надійно захищає зернову масу на довгий час. Зберігання зерна в складах таким способом контролю допомагає ефективно зберегти урожай до дати його реалізації.

Вентилювання – продування зернової маси повітрям. Цей спосіб контролю зберігання впроваджують якщо вологість більше допустимої. У такому випадку його підсушують. За допомогою вентилювання також насичують зерно киснем і охолоджують, що, в свою чергу, створює належні умови зберігання. Даний спосіб передбачає установку вентиляційних систем для приміщень, де зберігають зерно.           

Охолодження – продування зерна холодним повітрям за допомогою вентиляційних систем або холодильних установок. Цей спосіб забезпечує оздоровлення зернових мас і тривале зберігання зерна в відмінному стані. Завдяки охолодженню шкідливі мікроорганізми не розвиваються, а при наявності – гинуть. На шкідників даний метод також негативно впливає, тому його застосування є універсальним способом збереження кращого стану зерна.           

Хімічне знезараження – знищення шкідників і шкідливих мікроорганізмів за допомогою хімічних речовин. Продукти розпаду зеленої маси зерна створюють умови для розвитку шкідливих організмів, які негативно впливають на стан зернової маси. Коли попередні способи оздоровлення зерна не можуть допомогти, потрібно використовувати радикальні варіанти.

Знезараження хімічно активними речовинами здійснюють різними методами:             

  • фумігація;           
  • газація приміщень;           
  • обприскування розчинами;           
  • розкладання таблеток.           

Такий спосіб ефективно застосовувати також ще до потрапляння врожаю в ангари для зберігання зерна з метою знищення шкідників запасів.

Консервування – стан зернової маси, коли зупиняється діяльність ферментів зародка і шкідливих мікроорганізмів. Герметичне зберігання зерна запобігає пошкодженню і зігрівання вологого зерна і зменшує втрати поживних речовин. Законсервована маса знаходиться в стані анабіозу, коли зупиняються будь-які біологічні зміни. Крім того, не відбувається дихання зерна і розвиток шкідливих мікроорганізмів.           

Режими зберігання зерна.             

Значний вплив на зберігання зерна в коморі здійснюють зовнішні фактори, перш за все, температура і кисень.           

Мікроорганізми і комахи активно розвиваються в середовищі, в якій перевищені допустимі норми вологості. Тому варто досконало організувати режими зберігання зерна, щоб в приміщенні постійно підтримувати вибрані умови. Серед них дієвими є сухий, охолоджений стан і без доступу повітря.            

Сухе зберігання зерна.  У сухому зерні відсутня вільна волога, яка може привести до розвитку мікроорганізмів. У такому режимі біологічні процеси майже не відбуваються. Сухе зерно краще зберігається на довгий період, проте потрібно постійно контролювати і підтримувати такий стан зернової маси.            

Охолоджений стан. Зберігання зерна в охолодженому стані ґрунтується на принципі термоанабіозу – консервування при низькій температурі. В таких умовах зупиняється розвиток мікроорганізмів і життєдіяльність зерна. Температура зернової маси не повинна перевищувати 10°С. Крім того, негативно впливає різкий перепад температур, особливо в міжсезонний період. Даний режим зручно використовувати коли немає можливостей висушити зерно за короткий час, в такому випадку можна зберігати масу в охолодженому стані.           

Без доступу повітря. Зберігання зерна без доступу повітря засноване на принципі аноксіанабіозу – самоконсервування: бункер для зберігання зерна наповнюють вуглекислим або іншими газами, або створюють умови вакууму. Мікроорганізми і комахи припиняють свій розвиток в зерновій масі без кисню. А зерно, в свою чергу, добре зберігає якісні показники, які цінні для подальшої його переробки. Однак при таких умовах не можна зберігати посівні партії, так як насіння втрачають свою схожість.           

Так як зернова маса складається з комплексу живих організмів, які негативно впливають на стан зерна, слід особливо контролювати належні умови зберігання. Побудувати приміщення – це тільки пів справи, без постійного контролю режиму в зерносховищах можна недорахуватися значних обсягів зерна. Тому щоб не втратити урожай, який вже в коморі стежте за ним не менш ретельно як за тим, що в полі.