Засідання круглого столу з представниками забійних підприємств

08.04.2019 року за ініціативи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області пройшло засідання круглого столу щодо застосування вимог національного законодавства, яке регулює забій тварин та поводження з непереробленими харчовими продуктами тваринного походження і запровадження системи управління безпечності харчових продуктів на забійних підприємствах за принципами НАССР.

Засідання круглого столу відбулося у розширеному форматі. В обговоренні актуальних питань взяли участь керівники і представники забійних підприємств Херсонської області, начальники районних та міських управлінь Держпродспоживслужби, а також офіційні ветеринарні лікарі, які безпосередньо здійснюють контроль на забійних підприємствах.

У вступному слові  начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко звернув увагу присутніх, що подібні зустрічі за круглим столом з представниками бізнесу нашого краю вже набули системного характеру, що підтверджує відкритість і прагнення Держпродспоживслужби Херсонщини до конструктивного діалогу з підприємцями.

«І сьогодні ми хотіли би наголосити на тих проблемних питаннях, які в нас виникають під час здійснення заходів державного контролю на забійних підприємствах, агропродовольчих ринках і в цілому щодо виробництва і обігу неперероблених продуктів тваринного походження як на забійних підприємствах, потужностях з розробки м’яса, так і агропродовольчих ринках. Ми закликаємо всіх – давайте дотримуватися букви закону, спільно контролювати і мати гарний результат. Зі свого боку, ми готові надати методичну, методологічну, консультативну допомогу для ефективної роботи підприємців у рамках чинної нормативно-правової бази», – наголосив Сергій Шевченко.

У своїй презентації начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський зупинився на законодавстві України, яке регулює забій тварин, а саме: «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у частині видачі ветеринарних документів, проведенні передзабійного огляду і ветеринарної експертизи продуктів забою, нанесення позначки придатності, а також на повноваженнях та обов’язках офіційних ветеринарних лікарів, які здійснюють контроль на забійних підприємствах.

З огляду на те, що відповідно до вимог чинного законодавства з вересня поточного року запровадження системи управління безпечності харчових продуктів за принципами НАССР, стане обов’язковим для всіх операторів ринку, у тому числі і дрібних, під час круглого столу цьому питанню була приділена особлива увага.

Також, було наголошено, що дотримання вимог законодавства стосовно діяльності забійних підприємств з боку операторів ринку, проведення якісного фахового контролю органами державного нагляду є вагомим фактором у зменшенні ризику занесення на територію області  африканської чуми свиней, тому особливої актуальності набуває роз’яснювальна робота на упередження на початку нового курортно-туристичного сезону на Херсонщині.

У ході активного спілкування присутні отримали ґрунтовні відповіді на численні запитання.