Засідання ДНПК при Нововоронцовській РДА

30 червня  2020 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Нововоронцовській районній державній адміністрації за головуванням заступника Голови Нововоронцовської районній державній адміністрації.

Члени комісії заслухали інформацію начальника Нововоронцовського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в якій доведено  до відома присутніх інформацію, а саме:

Нововоронцовською  районною державною лікарнею ветеринарної медицини з травня по червень 2020 року проводилася  весняна диспансеризація великої рогатої худоби та клінічно оглянуто ВРХ на ящур всіх типів, заразний вузликовий дерматит та гіподерматоз, проведено алергічне  дослідження ВРХ на туберкульоз, щеплення проти сибірки та відбір проб крові для проведення досліджень на бруцельоз, лейкоз та лептоспіроз. Відібрані зразки крові для проведення досліджень були направлені до Великоолександрівської  МДЛ ДСУ ПБХПЗС.

23-24 червня 2020 року були отримані результати лабораторних досліджень,    у 5-ти пробах сироватки крові виявлені антитіла до вірусу лейкозу, діагноз встановлений на підставі серологічного дослідження в РІД.

30.06.20 р. проведено епізоотичні обстеження неблагополучних пунктів при виявлені лейкозу великої рогатої худоби, складено відповідні акти та  доведено заходи по оздоровленню від лейкозу: власниками двох особистих селянських господарств станом на 30.06.2020 року  двох тварин здано на забій та  проведено заключну дезінфекцію в ОСГ.

З початку року станом на 30 червня 2020 року на території Нововоронцовського району неблагополучних пунктів по сказу не зареєстровано.

Нововоронцовською районною державною лікарнею  ветеринарної медицини в 2020 році проведено щеплення проти сказу   собак – 4006 гол., котів – 506 гол., проводиться просвітницька робота, зокрема розмішено одну статтю у районній газеті «Вісті».

Працівниками мисливських організацій проводиться відстріл бродячих тварин на території мисливських угідь, так за 2020 рік відстріляно: котів – 2 голови,    собак – 6 голів, лисиць – 8голів, вовків – 3 голови.

Під час проведення профілактичних заходів встановлено наявність безпритульних тварин в населених пунктах району.

В свиногосподарствах району обстежено свиней з початку року – 21 439 голів свиней. Хворих тварин не виявлено. Обстеження ведуться з метою недопущення занесення африканської чуми свиней на територію району. Тому є необхідність в постійному виконанні профілактичних   заходів.

Нововоронцовською районною державною лікарнею  ветеринарної медицини в 2020 році з метою профілактики та недопущення проявів грипу птиці в населених пунктах району організовано 4-ри групи реагування. Обстежено (ОСГ) 4 173 двора, голів птиці – 40113. Хворої та підозрілої птиці на грип не виявлено. Щеплено з початку року проти хвороби Ньюкасла – 39 887 голів.

Проведено обстеження лісомисливських господарств Великоолександрівське ЛМГ та Нововоронцовське УТМР  перед відкриттям мисливського сезону на дику пернату дичину.

Дана інформація обговорена та проаналізована членами ДНПК  та було прийнято наступні рішення:

– Оголосити території трьох особистих селянських господарств Нововоронцовського району неблагополучними на лейкоз та провести першочергові заходи згідно інструкції з профілактики та оздоровлення ВРХ від лейкозу та заборонити  їх власникам   використовувати молоко без попереднього знезараження для харчування та    згодовування тваринам, реалізовувати переробним підприємствам та на ринках,  молоко від даних корів використовувати лише після знезараження в межах   домогосподарства,  випасати дані тварини в загальних стадах,  використовувати даних тварин з користувальною метою, проводити повторні дослідження даних тварин на лейкоз,  використовувати хворих на лейкоз тварин для відтворення стада,  до забою утримувати хворих тварин ізольовано в окремому приміщенні.

– Після виконання заходів ліквідації лейкозу, здачі тварин на забій, провести вимушену дезінфекцію тваринницьких приміщень та зняти карантинні обмеження з окремих особистих селянських господарств.

– Активізувати роботу адміністративних комісій, виконкомів з питань дотримання правил утримання собак, котів і хижих тварин в населених пунктах.

– Забезпечити  контроль за дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування,  діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней та продукції з них, ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо «закритого» режиму роботи.

– Посилити заходи профілактики з метою недопущення спалаху грипу птахів на території Нововоронцовського району.