За результатами комісійних перевірок спеціалісти Білозерського управління ініціювали нараду з керівниками підприємств питного водопостачання

На виконання протокольного рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Херсонської обласної державної адміністрації від 10.09.2021 № 21 щодо посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері питного водопостачання, Білозерським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області ініційовано проведення комісійних перевірок підприємств питного водопостачання (надалі – ППВ) спільно з органами місцевого самоврядування.

На підконтрольній території налічується 22 ППВ (20 комунальних та 2 громадських об’єднання). Станом на 17 листопада охоплено комісійними обстеженнями об’єкти водопостачання, які розташовані на території Чорнобаївської об’єднаної територіальної громади. На балансі громади знаходиться 4 комунальних підприємства, які обслуговують 15 артезіанських свердловин та 9 сільських водогонів.

На всіх ППВ були виявлені порушення вимог санітарного законодавства щодо облаштування та утримання зон санітарної охорони свердловин, періодичності проведення виробничого лабораторного контролю якості питної води, невідповідності питної води нормативам за сольовим складом тощо.

За результатами перевірок, у приміщенні Чорнобаївської об`єднаної територіальної громади за участю керівника Білозерського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Черноуса Олександра та провідного фахівця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білозерського управління Томюк Катерини проведено нараду з керівниками підприємств питного водопостачання.

Увагу присутніх акцентовано на необхідності проводити виробничий лабораторний контроль питної води в місцях водозабору, перед надходженням у водопровідну мережу та у розподільній мережі відповідно до робочої програми.

Доведено до відома вимоги ДСанПіН 2.2.24-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» щодо видів контролю, періодичності, порядку здійснення виробничого контролю та постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» щодо включення до тарифів на питне водопостачання витрати на здійснення контрою за якістю централізованого водопостачання. Наголошено на необхідності розробки технологічних регламентів, погодження їх в установленому законодавством порядку та отримання позитивного висновку державної санітарно – епідеміологічної експертизи, а також вжиття заходів з доведення якості питної води, яка подається населенню, до нормативних показників.

По закінченню заходу керівникам підприємств роздані пам’ятки про проведення виробничого лабораторного контролю, розроблені Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області.