За неякісний товар підприємців Херсонщини оштрафували на 283 тисячі

Спеціалісти відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродсподивслужби у Херсонській області протягом 2019 року здійснили 58 планових перевірок, у 44 суб’єктів господарювання встановлені порушення вимог чинного законодавства у сфері ринкового нагляду.

За зверненнями споживачів було проведено 16 позапланових перевірок у суб’єктів господарювання. У ході 8 з них підтверджено невідповідність продукції встановленим вимогам,

Відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляді контроль нехарчової продукції», відділом ринкового нагляду за 2019 рік здійснено відбір 13 зразків низьковольтного електричного обладнання, 12 зразків дитячих іграшок, 8 зразків освітлювальної апаратури для проведення лабораторних досліджень. За висновками результатів випробувань 73 % (24 зразки) не відповідали вимогам нормативно – правових актів.

На підставі проведених перевірок характеристик продукції, через невідповідність вимогам Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», Технічним регламентам, суб’єктам господарювання видано139 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів:

  • 84 про тимчасову заборону надання продукції на ринку до приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами;
  • 33 рішення про тимчасову заборону надання продукції на ринку до отримання протоколів випробувань;
  • 16 рішень про усунення формальної невідповідності;
  • 1 рішення про вилучення продукції з обігу;
  • 5 рішень про заборону надання продукції на ринку.

За результатами проведення державних заходів ринкового нагляду:

  • застосовано адміністративно-господарських санкцій на 283 048 грн.;

винесено 10 постанов про адміністративні правопорушення за невиконання законних вимог посадових осіб органів ринкового нагляду, сума штрафу склала 3,4 тис. грн.