За ініціативи Держпродспоживслужби у Великоолександрівському районі триває боротьба зі сміттям

На виконання ключових показників на лютий 2020 року працівниками відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великоолександрівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться постійна робота з покращення ситуації щодо дотримання вимог санітарного законодавства в сфері поводження з твердими побутовими відходами.

З метою забезпечення виконання статей 20, 21 Закону України «Про відходи», якими передбачено повноваження місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами на адресу голів сільських та селищних рад районним управлінням неодноразово направлялися листи з вимогами забезпечити централізований вивіз сміття, розробити та затвердити схеми санітарного очищення населених пунктів та місцеві програми поводження з відходами, впровадити роздільне збирання відходів, не допускати утворення стихійних сміттєзвалищ, забезпечити належне утримання об’єктів поводження з відходами. В поточному році питання організації централізованого вивозу сміття, роздільного збирання відходів розглядалося на нараді з керівниками комунальних підприємств. Планується проведення «круглого столу» з головами сільських та селищних рад наприкінці лютого.

Наразі в районі функціонує 24 місця видалення відходів, з них отримали акт на право користування земельною ділянкою -15, мають паспорти на місця виділення відходів – 2 (МВВ Малоолександрівської сільської ради та МВВ Борозенської сільської ради).

Розроблені та затверджені місцеві програми поводження з твердими побутовими відходами по Малоолександрівській сільській раді, Новопавлівській сільській раді, Давидівобрідській сільській раді, Старосільській сільській раді. Розроблені схеми санітарного очищення Малоолександрівською сільською радою, Новокалузькою сільською радою, Новопавлівською сільською радою, Бобровокутською сільською радою.

Визначено виконавця послуг з вивезення побутових відходів та організовано централізований вивіз сміття Великооолександрівською та Білокриницькою селищними радами в 5 населених пунктах району. В інших населених пунктах за відсутності комунальних підприємств, які мають право здійснювати діяльність по поводженню з відходами проводиться вивезення сміття за заявами транспортом сільгоспвиробників або власним транспортом на місця видалення відходів.

Великоолександрівським КП «Комсервіс» придбано новий контейнеровоз, який проводить збір та видалення відходів на сміттєзвалище та 20 контейнерів для роздільного збирання сміття. Також здійснюється роздільне збирання відходів Бобровокутською сільською радою. В стадії завершення створення комунального підприємства, яке буде займатись видаленням відходів на території  Білокриницької селищної ради.

Питання санітарної очистки населених пунктів знаходиться на постійному контролі районного управління та робота по вирішенню проблемних питань проводиться відповідно до запланованих заходів на поточний рік.