З аграріями та бджолярами Нововоронцовського району проведено семінар-нараду

На базі Нововоронцовського районного управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Херсонській області       13 лютого  2020 року проведено семінар-нараду  з фахівцями управління безпечності харчових продуктів,  Нововоронцовською  районною лікарнею ветеринарної медицини, фіто санітарної безпеки ГУ ДПСС, з виробниками сільськогосподарської продукції в районі, бджолярами та представниками органів самоврядування.

Головна мета наради – спільними зусиллями узгодити порядок  взаємодії  бджолярів  та сільгоспвиробників  в межах чинного законодавства.

В ході зустрічі  були розглянуті вимоги Законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», наказів «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», «Про затвердження Порядку ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл».

Щороку виникає проблема масової загибелі бджіл внаслідок порушення законодавства, регламентів, які допускають деякі аграрії при застосуванні засобів захисту рослин.  Тому необхідно вжити всіх можливих заходів щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл. У ході наради розглянуто питання щодо дотримання сільгоспвиробниками норм та правил застосування пестицидів та агрохімікатів під час обробки посівів на полях.

Не менш важливим питанням є інформування власників пасік через засоби масової інформації про застосування аграріями пестицидів та агрохімікатів на території району,  вчасного інформування мешканців району, власників пасік про місця, час і спосіб проведення обробки, що врятує від загибелі бджіл, захистить мед від забруднення пестицидами  та зніме  з товаровиробників  відповідальність за можливі  збитки.

Було також,  наголошено на обов’язковій паспортизації та реєстрації пасік, обговорено механізми  лабораторних досліджень меду.

Дотримання правил та проявлення  взаємної поваги є гарантією плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що принесе користь обом сторонам: пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур за рахунок  запилення рослин бджолами.