Якість ранньої овочевої продукції – на контролі

З настанням тепла пропозиція ранніх огірків, помідорів, редиски, зелені на споживчому ринку Херсонщини зростає з кожним днем. Причому  наші, вітчизняні, витісняють імпортну продукцію. Проте, ранні овочі можуть бути шкідливими і небезпечними для здоров’я. Трапитися це може через перенасичення нітратами, що містяться в певних кількостях в овочах, вирощених у «прискореному режимі».

Надлишок нітратів (азотистих сполук, які сприяють зростанню рослин) при нестачі вітамінів-антиоксидантів перетворюється на нітрити – небезпечні канцерогени, які можуть не тільки викликати отруєння, але навіть призвести до кисневого голодування клітин і тканин, а при систематичному вживанні – стати причиною утворення злоякісних пухлин.

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Дослідження овочевої продукції на вміст нітратів, залишкових кількостей отрутохімікатів тощо здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Тож, кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

Фахівці Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Л.С. Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснюють постійний контроль ранньої овочевої продукції, яка реалізується, на вміст нітратів. У Херсоні на агропродовольчих ринках діють 10 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, в яких досліджуються ранні овочі перед тим, як потрапити на прилавок. Віднедавна всі вони переоснащені сучасними нітратомірами. Експрес-аналіз зразків робиться протягом двох-трьох хвилин з похибкою до 5%. Нове обладнання значно прискорило роботу і підвищило якість експертиз. Загалом по місту Херсону протягом останніх трьох тижнів зафіксовано 79 випадків перевищення норми нітратів у помідорах, зеленій цибулі, редисці, капусті, кабачках. Причому, у редисці ці показники перевищували норму до 2-х разів. У разі виявлення позитивних результатів за висновками лабораторії, реалізація такої продукції забороняється. Вона повинна бути знищена її власником.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо радить покупцям – з метою придбання якісної та безпечної продукції цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути відповідні документи.

Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000-3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг.

Пам’ятайте, купуючи ранні овочі на стихійних ринках  або місцях несанкціонованої торгівлі ви наражаєте себе і близьких на небезпеку. Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких! Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.