Якісне харчування дітей – на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Сьогодні має місце поступове поширення серед підростаючого покоління хвороб органів травлення, що безпосередньо залежить від якості та організації харчування.

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. Одним із основних завдань сучасної освітньої політики при організації навчально-виховного процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування учнів у навчальних закладах, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, виховання культури харчування з ранніх дитячих років.

Тому, питання контролю за організацією повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у дитячих навчальних закладах є пріоритетним у роботі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

З метою створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення дітей у освітніх закладах раціональним і якісним харчуванням у січні 2019 року Головним управлінням був виданий відповідний наказ щодо програми «Дитяче харчування на 2019-2020 роки». За ініціативи територіальних управлінь Держпродспоживслужби в більшості районів питання щодо розробки та запровадження районних (селищних, сільських) Програм було розглянуто та підтримано керівниками органів місцевого самоврядування.

Основна мета Програми – забезпечення якісного, повноцінного, безпечного та калорійного харчування дітей у загальноосвітніх та дошкільних дитячих закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини тваринного походження, зміцнення матеріально-технічної бази шкільних та дошкільних дитячих закладів харчування дітей, залучення до постачання продуктами харчування сільськогосподарських виробників та суб’єктів господарювання, які дотримуються вимог чинного законодавства.

Контроль за виконанням заходів Програми дозволяє своєчасно визначати стан охоплення дітей харчуванням та виконання фізіологічних норм харчування, виявляти проблеми та вирішувати їх.

За результатами аналізу виконання наказу можна стверджувати про позитивні зрушення в питаннях організації харчування дітей в області.

Харчуванням у комунальних дитячих навчальних закладах області (без закладів Каланчацького району) охоплено 88155 дітей, що складає 63,2% від загальної кількості дітей, які знаходяться у закладах освіти. З них – 17642 (20,0 %) – вихованці дошкільних навчальних закладів та учні шкіл, звільнені від оплати за харчування повністю (харчування дітей здійснюється за кошти місцевих бюджетів).

Режим харчування у закладах відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, в усіх закладах наявні перспективні меню.

Аналізуючи стан охоплення учнів гарячим харчуванням у загальноосвітніх закладах, встановлено, що найвищий показник (80%) охоплення учнів гарячим харчуванням у закладах Іванівського району (99,5%), м. Херсон (73%), Чаплинського району (64%). Найнижчі показники охоплення учнів гарячим харчуванням у загальноосвітніх закладах Олешківського (11%) та Генічеського районів (17%).

Особливу увагу всіх учасників виконання Програми зосереджено на питаннях виконання фізіологічних норм харчування дітей відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

З початку 2019 року практично в усіх районах області відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування було збільшено фінансування, виділені додаткові кошти з бюджетів на харчування дітей у дитячих освітніх закладах, що надало можливість забезпечити харчування дітей в окремих закладах у відповідності до нормативних вимог (Каховський, Іванівський, Горностаївський, Нижньосірогозький, Білозерський райони), або покращити показники харчування (Нововоронцовський, Новотроїцький, Великоолександрівський, Генічеський, Чаплинський райони).

Для забезпечення дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів та харчової сировини, власниками (засновниками) закладів освіти протягом поточного року за пропозиціями Білозерського, Голопристанського, Каховського, Новотроїцького, Олешківського районного та Чаплинського міжрайонного управлінь Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено заміну постачальників.

Питання належної організації харчування дітей у дитячих навчальних закладах області і надалі залишається на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.