Сільгосппідприємства області завершили збирання сільськогосподарських культур. Звісно, гарячої жнивної пори вся увага приділялася організації збиральних робіт, проте не слід забувати про правильне зберігання насіння,  яке є важливим етапом у технології виробництва та вирощування сільськогосподарських  культур.
Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгосптоваровибником. Високі врожаї можна отримати лише при використанні здорового якісного насіння, що має високі потенціальні властивості. Тому насіння до посіву потрібно зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, схожість і було здатне дати здорову продуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.
Насамперед, на зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, не травмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушення технології, із вологістю в межах або нижче критичної. Особливої уваги вимагає насіння зібране у вологий період і має вологість вище критичної. У такого насіння значно підвищується інтенсивність біохімічних процесів, що призводить до швидкої втрати схожості. На   зберігання насіння істотно впливає його вологість та стан. Найбільш стійке при зберіганні насіння з високою життєздатністю. Основний фактор, що регулює інтенсивність дихання – це вміст вологи в насінинах. З підвищенням температури інтенсивність дихання насіння зростає, що приводить до втрати сухих речовин, різкому зниженню схожості. При підвищенні вологості насіння підсилюється розвиток мікроорганізмів, комах та кліщів, що сприяє самозігріванню. Крім того, самозігріванню сприяє також насіння, що ушкоджено шкідниками, травмоване, морозобійне, містить грудочки землі, пил, органічні та інші домішки. Отже, основну увагу при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища. Необхідно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в насіннєсховищах не перевищувала 60%. Краща температура для зберігання насіння 5-10°С. Насіння при правильному режимі можна зберігати тривалий час. Особливо ретельно треба доглядати за насінням з вологістю вище 15- 15,5%, а також за свіжозібраним насінням, схильним до самозігрівання. Так у період збирання 1-2 доби самозігрівання призводить до втрати 5-12%, а подальший розвиток цього процесу веде до повної втрати насінням кондиційної схожості. Для підвищення стійкості свіжозібраного насіння необхідно знижувати його вологість, очищати від домішок. Зниження вологості досягають сушінням на сонці, а також вентиляцією, перелопачуванням і провітрюванням на зерноочисних машинах. Сушити насіння бажано в потоці на стаціонарних  або пересувних сушарках. Для кожної культури необхідно дотримувати рекомендований режим сушіння.
Кожне господарство повинно бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками, а в деяких зонах з установками активного вентилювання. В даний час, в основному, використовують пристосовані сховища малої місткості з розміщенням насіння насипом на підлозі, у засіках, у мішках. Склади необхідно розташовувати на сухих підвищених ділянках. Підлога й стіни повинні бути без щілин. На вентиляційні отвори й вікна  слід встановити грати (для захисту від гризунів та птахів). У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні (глухі) і внутрішні (ґратчасті для активного повітряного обміну). В умовах промислового насінництва доцільні великі механізовані насіннєсховища бункерного та силосного типів. Технологічне оснащення їх повинне цілком забезпечити механізацію усіх вантажно-розвантажувальних робіт, активне вентилювання й охолодження насіння, автоматизований контроль за температурою, вологістю насіння і повітря в насіннєсховищі, знезаражування насіння й насіннєсховища, передпосівну обробку (обігрівання, протруювання та ін.), упакування в мішки чи контейнери, автоматичне зважування. В наш час розроблено багато типових насіннєсховищ вітчизняного та закордонного виробництва. У насіннєсховищах повинен бути необхідний інвентар: термощупи, термометри, психрометри, портативні вологоміри зерна, щупи, відра, ваги, засоби протипожежної безпеки та інше. Насіннєсховище і вся територія біля нього повинні бути ретельно очищені від сміття та постійно утримуватися у чистоті. Перед початком роботи проводять дезінфекцію. Упорядковують підлогу, стіни, миють дошки засіків, ремонтують мішки, брезенти, інвентар та усі машини, що пов’язані з обробкою насіння. Найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка гашеним вапном. Для ефективного знищення комірних шкідників (дезінсекція, дератизація) використовують препарати, що дозволені для боротьби з шкідниками запасів. Не можна розміщати в сусідніх засіках насіння яке важко відокремити, таких культур як пшениця і ячмінь, овес і ячмінь, жито і озима пшениця, а також насіння різних сортів, генерації одної культури. Засіки не повинні торкатися зовнішніх стінок складу, щоб уникнути конденсації вологи. Висота насипу чи штабелів установлюється в залежності від культури, вологості, температури та пори року. Якщо насіння було засипано з підвищеною вологістю, то його піддають активному вентилюванню чи складують тонким шаром при постійному спостереженні. При цьому температура у сховищі повинна бути як найнижчою, близько 5-10 °С. Кожну підготовлену партію, що підлягає зберіганню, необхідно зважити, пронумерувати й установити штабельний ярлик чи етикетку. Базове і добазове насіння зернових, зернобобових, ряду олійних культур (соняшнику, сої, льону, рицини, гірчиці, ріпаку), насіння трав, овочевих культур будь яких генерацій необхідно зберігати у мішках. Мішки повинні бути міцні, сухі, чисті та знезаражені. При виникненні у насіннєсховищі специфічного «комірного» запаху, насіння потрібно підсушити чи охолодити. Насіння з незакінченим періодом післязбирального дозрівання вимагає підвищеного доступу кисню, тому, коли з’являється «комірний» запах насіння потрібно негайно провітрити. Це можна зробити шляхом активного вентилювання, а якщо такої установки немає, то насіння пропускають на віялках. Насіння можна провітрювати, коли відносна вологість повітря не більше 60-70%. Температура зовнішнього повітря повинна бути нижча, ніж температура повітря в приміщенні, тому що можлива конденсація вологи на насінні. Зберігання насіння у сухому холодному стані – оптимальне для всіх зон і культур. Переохолодження насіння (нижче мінус10-15°С) не припустимо, особливо для насіння з підвищеною вологістю – воно може загинути. Навесні не можна допускати швидкого прогрівання насіння. Щоб насіння прогрівалося поступово, насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі, або в холодні дні.
Перевірку вологості потрібно контролювати щомісяця – при температурі насіння 0°С і нижче, два рази на місяць – при температурі вище 0°С, а також після транспортування чи обробці пестицидами. Повторний контроль схожості проводити кожні 4 місяці. Крім того, обов’язково визначити якість насіння за 15-20 днів до початку сівби. Усі роботи, що проводились з насінням потрібно фіксувати у книзі обліку насіння. При зберіганні насіння необхідно дотримуватись всіх зазначених рекомендацій. У системі насінництва та розсадництва важливою ланкою є державний нагляд (контроль) за дотриманням суб’єктами насінництва вимог законодавства України та інших нормативно-правових актів  в цій галузі.
Нагадуємо, що контроль за дотриманням вимог законодавства  у сфері насінництва та розсадництва, визначених законодавством України, здійснює відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Спеціалісти відділу мають право здійснювати державний нагляд (контроль):
- за діяльністю суб’єктів усіх форм власності і господарювання у сфері насінництва та розсадництва, які здійснюють виробництво насіння та/або садивного матеріалу для його реалізації;
 
- дотриманням технології виробництва на етапах вирощування, збирання і післязбиральної обробки насіння і садивного матеріалу.
 
Цим же Законом визначено обов’язки суб’єктів насінництва та розсадництва, зокрема: 
- додержуватися технологічних і методичних вимог у сфері насінництва та розсадництва щодо збереження сортових якостей, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних якостей насіння і садивного матеріалу;
 
- здійснювати внутрішньогосподарський контроль за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу;
 
- гарантувати відповідність насіння і садивного матеріалу, що підлягає реалізації, сортовим і посівним (товарним) якостям, зазначеним у сертифікатах на насіння і садивний матеріал;
 
- зберігати дублікати проб насіння і садивного матеріалу (відповідно до біологічної здатності) упродовж строку дії сертифікатів на насіння або садивний матеріал;
 
- вести щодо кожного сорту насінницьку документацію за встановленими формами і зберігати її протягом трьох років;
 
- додержуватися встановленого законодавством у сфері насінництва та розсадництва порядку пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння і садивного матеріалу;
 
- відшкодовувати матеріальні збитки споживачу в разі реалізації йому некондиційного насіння чи садивного матеріалу.
 
Отже, для належного функціонування системи насінництва та розсадництва,запобігання порушення вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва рекомендуємо  всім підприємцям та особам, що займаються виробництвом насіння та садивного матеріалу з метою його реалізації,  дотримуватися  нормативно-правових актів.
	
		
		 
		
		
		
	
06.12.2017
Якісне насіння плюс правильне зберігання застрахують від «сюрпризів» під час посівної
Сільгосппідприємства області завершили збирання сільськогосподарських культур. Звісно, гарячої жнивної пори вся увага приділялася організації збиральних робіт, проте не слід забувати про правильне зберігання насіння, яке є важливим етапом у технології виробництва та вирощування сільськогосподарських культур.
Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгосптоваровибником. Високі врожаї можна отримати лише при використанні здорового якісного насіння, що має високі потенціальні властивості. Тому насіння до посіву потрібно зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, схожість і було здатне дати здорову продуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.
Насамперед, на зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, не травмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушення технології, із вологістю в межах або нижче критичної. Особливої уваги вимагає насіння зібране у вологий період і має вологість вище критичної. У такого насіння значно підвищується інтенсивність біохімічних процесів, що призводить до швидкої втрати схожості. На зберігання насіння істотно впливає його вологість та стан. Найбільш стійке при зберіганні насіння з високою життєздатністю. Основний фактор, що регулює інтенсивність дихання – це вміст вологи в насінинах. З підвищенням температури інтенсивність дихання насіння зростає, що приводить до втрати сухих речовин, різкому зниженню схожості. При підвищенні вологості насіння підсилюється розвиток мікроорганізмів, комах та кліщів, що сприяє самозігріванню. Крім того, самозігріванню сприяє також насіння, що ушкоджено шкідниками, травмоване, морозобійне, містить грудочки землі, пил, органічні та інші домішки. Отже, основну увагу при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища. Необхідно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в насіннєсховищах не перевищувала 60%. Краща температура для зберігання насіння 5-10°С. Насіння при правильному режимі можна зберігати тривалий час. Особливо ретельно треба доглядати за насінням з вологістю вище 15- 15,5%, а також за свіжозібраним насінням, схильним до самозігрівання. Так у період збирання 1-2 доби самозігрівання призводить до втрати 5-12%, а подальший розвиток цього процесу веде до повної втрати насінням кондиційної схожості. Для підвищення стійкості свіжозібраного насіння необхідно знижувати його вологість, очищати від домішок. Зниження вологості досягають сушінням на сонці, а також вентиляцією, перелопачуванням і провітрюванням на зерноочисних машинах. Сушити насіння бажано в потоці на стаціонарних або пересувних сушарках. Для кожної культури необхідно дотримувати рекомендований режим сушіння.
Кожне господарство повинно бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками, а в деяких зонах з установками активного вентилювання. В даний час, в основному, використовують пристосовані сховища малої місткості з розміщенням насіння насипом на підлозі, у засіках, у мішках. Склади необхідно розташовувати на сухих підвищених ділянках. Підлога й стіни повинні бути без щілин. На вентиляційні отвори й вікна слід встановити грати (для захисту від гризунів та птахів). У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні (глухі) і внутрішні (ґратчасті для активного повітряного обміну). В умовах промислового насінництва доцільні великі механізовані насіннєсховища бункерного та силосного типів. Технологічне оснащення їх повинне цілком забезпечити механізацію усіх вантажно-розвантажувальних робіт, активне вентилювання й охолодження насіння, автоматизований контроль за температурою, вологістю насіння і повітря в насіннєсховищі, знезаражування насіння й насіннєсховища, передпосівну обробку (обігрівання, протруювання та ін.), упакування в мішки чи контейнери, автоматичне зважування. В наш час розроблено багато типових насіннєсховищ вітчизняного та закордонного виробництва. У насіннєсховищах повинен бути необхідний інвентар: термощупи, термометри, психрометри, портативні вологоміри зерна, щупи, відра, ваги, засоби протипожежної безпеки та інше. Насіннєсховище і вся територія біля нього повинні бути ретельно очищені від сміття та постійно утримуватися у чистоті. Перед початком роботи проводять дезінфекцію. Упорядковують підлогу, стіни, миють дошки засіків, ремонтують мішки, брезенти, інвентар та усі машини, що пов’язані з обробкою насіння. Найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка гашеним вапном. Для ефективного знищення комірних шкідників (дезінсекція, дератизація) використовують препарати, що дозволені для боротьби з шкідниками запасів. Не можна розміщати в сусідніх засіках насіння яке важко відокремити, таких культур як пшениця і ячмінь, овес і ячмінь, жито і озима пшениця, а також насіння різних сортів, генерації одної культури. Засіки не повинні торкатися зовнішніх стінок складу, щоб уникнути конденсації вологи. Висота насипу чи штабелів установлюється в залежності від культури, вологості, температури та пори року. Якщо насіння було засипано з підвищеною вологістю, то його піддають активному вентилюванню чи складують тонким шаром при постійному спостереженні. При цьому температура у сховищі повинна бути як найнижчою, близько 5-10 °С. Кожну підготовлену партію, що підлягає зберіганню, необхідно зважити, пронумерувати й установити штабельний ярлик чи етикетку. Базове і добазове насіння зернових, зернобобових, ряду олійних культур (соняшнику, сої, льону, рицини, гірчиці, ріпаку), насіння трав, овочевих культур будь яких генерацій необхідно зберігати у мішках. Мішки повинні бути міцні, сухі, чисті та знезаражені. При виникненні у насіннєсховищі специфічного «комірного» запаху, насіння потрібно підсушити чи охолодити. Насіння з незакінченим періодом післязбирального дозрівання вимагає підвищеного доступу кисню, тому, коли з’являється «комірний» запах насіння потрібно негайно провітрити. Це можна зробити шляхом активного вентилювання, а якщо такої установки немає, то насіння пропускають на віялках. Насіння можна провітрювати, коли відносна вологість повітря не більше 60-70%. Температура зовнішнього повітря повинна бути нижча, ніж температура повітря в приміщенні, тому що можлива конденсація вологи на насінні. Зберігання насіння у сухому холодному стані – оптимальне для всіх зон і культур. Переохолодження насіння (нижче мінус10-15°С) не припустимо, особливо для насіння з підвищеною вологістю – воно може загинути. Навесні не можна допускати швидкого прогрівання насіння. Щоб насіння прогрівалося поступово, насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі, або в холодні дні.
Перевірку вологості потрібно контролювати щомісяця – при температурі насіння 0°С і нижче, два рази на місяць – при температурі вище 0°С, а також після транспортування чи обробці пестицидами. Повторний контроль схожості проводити кожні 4 місяці. Крім того, обов’язково визначити якість насіння за 15-20 днів до початку сівби. Усі роботи, що проводились з насінням потрібно фіксувати у книзі обліку насіння. При зберіганні насіння необхідно дотримуватись всіх зазначених рекомендацій. У системі насінництва та розсадництва важливою ланкою є державний нагляд (контроль) за дотриманням суб’єктами насінництва вимог законодавства України та інших нормативно-правових актів в цій галузі.
Нагадуємо, що контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва, визначених законодавством України, здійснює відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Спеціалісти відділу мають право здійснювати державний нагляд (контроль):
Цим же Законом визначено обов’язки суб’єктів насінництва та розсадництва, зокрема:
Отже, для належного функціонування системи насінництва та розсадництва,запобігання порушення вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва рекомендуємо всім підприємцям та особам, що займаються виробництвом насіння та садивного матеріалу з метою його реалізації, дотримуватися нормативно-правових актів.