Кожен розуміє, для того щоб молочні продукти були якісними, корисними та безпечними, треба отримувати молоко тільки від здорових корів, виключивши всі ризики його забруднення.
Всі, хто утримує корів, повинні вживати заходів з мінімізації потрапляння в молоко бруду й домішок та заходів з профілактики маститів.
Щоб отримати чисте, якісне молоко, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
-Місце відпочинку корів має бути сухим. Це зменшує забруднення вимені, а також запобігає проникненню мікроорганізмів у дійки.
-Ті, хто доглядають за твариною та проводять доїння, повинні мати чистий робочий одяг, дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки безпосередньо перед доїнням.
-Перші цівки молока здоювати обов’язково в окрему посудину. Таким чином видаляються мікроорганізми, які накопичились у сосковому каналі, й усувається загроза забруднення молока.
-Після здоювання перших цівок дійки обмивають і витирають. Для цього використовують одноразові паперові рушники, просочені мийним і дезинфікуючим засобом.
-Для посилення молоковіддачі перед початком доїння вим’я масажують. Деяким коровам слід робити масаж в середині доїння і після його закінчення.
-Для очищення молока від механічних домішок після видоювання його проціджують через спеціальну металеву цеділку з ватним фільтром або через кілька шарів марлі. Забруднений ватяний фільтр знищується і замінюється новим, а марлю після кожного використання ретельно миють в содовому розчині, кип’ятять, прополіскують в гарячій воді і просушують.
-Щоб не допустити розвитку в молоці різних мікробів, які можуть потрапити під час доїння, молоко після видоювання негайно охолоджують до 5 або 8 градусів.
Дотримуючись цих правил, навіть при ручному доїнні можна отримати чисте, високоякісне молоко.
24.09.2019
Якісне молоко – запорука здоров’я
Кожен розуміє, для того щоб молочні продукти були якісними, корисними та безпечними, треба отримувати молоко тільки від здорових корів, виключивши всі ризики його забруднення.
Всі, хто утримує корів, повинні вживати заходів з мінімізації потрапляння в молоко бруду й домішок та заходів з профілактики маститів.
Щоб отримати чисте, якісне молоко, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
-Місце відпочинку корів має бути сухим. Це зменшує забруднення вимені, а також запобігає проникненню мікроорганізмів у дійки.
-Ті, хто доглядають за твариною та проводять доїння, повинні мати чистий робочий одяг, дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки безпосередньо перед доїнням.
-Перші цівки молока здоювати обов’язково в окрему посудину. Таким чином видаляються мікроорганізми, які накопичились у сосковому каналі, й усувається загроза забруднення молока.
-Після здоювання перших цівок дійки обмивають і витирають. Для цього використовують одноразові паперові рушники, просочені мийним і дезинфікуючим засобом.
-Для посилення молоковіддачі перед початком доїння вим’я масажують. Деяким коровам слід робити масаж в середині доїння і після його закінчення.
-Для очищення молока від механічних домішок після видоювання його проціджують через спеціальну металеву цеділку з ватним фільтром або через кілька шарів марлі. Забруднений ватяний фільтр знищується і замінюється новим, а марлю після кожного використання ретельно миють в содовому розчині, кип’ятять, прополіскують в гарячій воді і просушують.
-Щоб не допустити розвитку в молоці різних мікробів, які можуть потрапити під час доїння, молоко після видоювання негайно охолоджують до 5 або 8 градусів.
Дотримуючись цих правил, навіть при ручному доїнні можна отримати чисте, високоякісне молоко.