Як захистити чотирилапого друга від кліщів?

Із настанням тепла, у природі активізувались кліщі. Тож, як захистити свого чотирилапого друга від такої неприємності?
Ретельно оглядайте домашнього улюбленця після кожної прогулянки. Уважно дивіться під ошийником і шлеєю. Шия, ділянка грудини, хребет, корінь хвоста і під хвостом – зони особливого ризику. Регулярно вичісуйте шерсть тварини.
Існують спеціалізовані засоби для відлякування кліщів. Їх є безліч: спреї, краплі, шампуні, аерозолі, пудри. Однак перед використанням будь-якого з них обов’язково порадьтеся з ветеринаром. Важливо пересвідчитися, що у вашої тварини немає алергії.
Пильнуйте, аби тварина у жодному разі не злизував з себе препарат. Навіть після повного висихання. Виробники можуть переконувати, що це безпечно, однак ніхто не гарантує, що саме вашому улюбленцеві це не завдасть шкоди.
У жодному разі не обробляйте шерсть чотирилапого засобами, призначеними для людини. Діючі речовини, концентрація і дозування для людей і тварин суттєво відрізняються. Препарат для людини є токсичнішим і може нашкодити улюбленцеві, ба навіть призвести до важких отруєнь.
Упродовж весняно-літнього сезону потрібно проходити повторні курси профілактики.
Обов’язково проконсультуйтеся з ветеринаром, аби підібрати той, що підходить саме вашому улюбленцеві. Остерігайтеся передозування.
Для ефективнішої профілактики комбінуйте використання препаратів для внутрішнього застосування і зовнішньої обробки.
Пам’ятайте, жоден препарат не гарантує стовідсоткової ефективності. А більшість так званих «народних» методів у боротьбі з кліщами НЕ працюють взагалі.