Як виростити та відгодувати здорове молочне теля

Вирощування і збереження теляти необхідно розпочинати не з дня його народження, а з початку сухостійного періоду корови.

Сухостійний період обов’язковий, оскільки виконує три головні завдання:

 – забезпечує нормальний ріст приплоду і отримання здорового добре розвиненого теляти;

 – дає корові можливість сформувати у своєму організмі резерв енергії та поживних речовин, що потім позитивно позначиться під час піку лактації;                                          надає молочній залозі та організму корови відпочинок від лактаційної діяльності.

Від того, як годують корову у сухостійний період  (50 – 60 днів) до отелу, такою буде маса тіла  і життєздатність теляти при народженні. Зважаючи на те, що вага плоду теляти в утробі матері надзвичайно інтенсивно збільшується в останні два місяці –у 3-4 рази від 10 до 40 кг.

Недостатня та неповноцінна годівля сухостійних корів  призводить до ускладнень при отелах, народження слабких телят, поганий їх ріст і розвиток. Якомога швидше після народження теляти  потрібно дати йому порцію молозива (до 1,5 л). Якщо теля самостійно в цей період не п’є, обов’язково дають першу порцію молозива примусово, щоб не допустити заселення шлунково-кишкового тракту мікроорганізмами, що негативно впливає на стан здоров’я теляти .

Молозиво порівняно з молоком містить у 5 разів більше білків, особливо глобулінів, які мають імунні властивості У молозиві висока концентрація вітамінів А, Д, Е, багато заліза, цинку, магнію, які нормалізують становлення процесу травлення у новороджених .

Вітаміни групи В необхідно вводити в корми, бо вони синтезуються в рубці, який поки ще не функціонує. За перші 20 днів життя теля повинно випити не менше 100-110 літрів молока. У молочний період телят годівля повинна відповідати морфологічному та функціональному розвитку органів травлення. Тому, з 10-15 денного віку і до 3-3,5 місячного віку годівля телят повинна базуватися на застосуванні предстартерних і стартерних комбікормів та якісного сіна. З 7-10 дня постійно має бути свіжа вода, яку бажано давати через годину після випоювання молока.

Раннє споживання стартерних кормів стимулює синтез легких жирних кислот у шлунку теляти, перед усім масляної, яка сприяє розвитку папілових ворсинок рубця .

Завдяки такому підходу до годівлі телят, ми отримуємо у найкоротші терміни функціонування всіх передшлунків, передусім, рубця. До 3,5-місячного віку за об’ємами та функціональними  показниками передшлунки теляти відповідають передшлункам  дорослих тварин. Це перший і важливий крок до ефективного використання об’ємистих та концентрованих кормів. Таким чином, скорочується молочний період вирощування телят з 6 до 3 – 3,5 місяців.

Отже схема годівлі телят характеризується наступними показниками:

– Перший період – предстартерний: з 10-15-денного віку до 3,5 – місячного віку з випоювання молока і його замінника. Поступово пристосовується кишково-шлунковий тракт до перетравлення грубих , концентрованих та соковитих кормів. Середньодобовий приріст – 750 – 850 г на добу.

Другий період – стартерний: з 3,5 – місячного до 6-місячного віку згодовуємо комбікорм у суміші з грубими та соковитими кормами, що дає можливість отримання добового приросту близько 900г. і досягнути в шість місяців  маси тіла однієї голови не менше 180 кг.