Як вибрати якісну ковбасу до святкового столу

До Нового року залишилося зовсім небагато часу, тому усі господині починають замислюватися над тим, які продукти необхідно придбати до святкового столу. Неабияким попитом користуються м’ясні вироби. Яке ж свято обійдеться без м’ясного салату чи копченої шинки? Купуючи дорогий балик та шинку, українці вважають, що вони більш якісні та натуральні, ніж ковбаса. Проте, це не так. Під час виробництва м’ясо для цих продуктів «наколюють» спеціальними речовинами (фосфатами, вологоутримувачами, каррагінаном), щоб збільшити розмір шматка.

Вибираючи ковбаси, теж слід враховувати деякі нюанси. Багато хто думає, якщо ковбаса яскраво-рожевого кольору, то вона свіжа. Це не так, бо кольору ковбасі додають фарбники та інші добавки. Чим яскравіша ковбаса, тим більше має домішок, які викликають алергію, дизбактеріоз. Набагато корисніші ковбаси рожево-сірого кольору, бо це природний колір м’яса після обробки.

Щоб приховати склад ковбаси, зазначений на етикетці, в магазині її часто відправляють у відділ нарізки. Там ковбаси зберігають без упаковок.

Тому краще купувати ковбасу цілою з вітрини, а не порізану на шматки. Написи на етикетці не мають бути криві чи змазані. Склад продукту повинен перераховуватися по мірі зменшення ваги у ковбасі.

Першим за списком має йти м’ясо. Свинина, яловичина, шпик – основа ковбаси, їх має бути найбільше. Сою часто приховують, називаючи рослинним білком.

Фальсифікація ковбас може відбуватися не лише шляхом підробки продукції відомих торгівельних марок, а й за рахунок заміни натурального м’яса емульсією (меленими шкірами, сполучними тканинами, субпродуктами, все це уварюється до стану однорідної кашки). До речі, у Європі виробників зобов’язують зазначати на упаковці точну кількість та сортність м’яса, спецій та інших компонентів. Окрім того, там діють і конкретні вимоги до того чи іншого виду м’яса, яке аж ніяк не може бути замінене перемеленими відходами.
Коли на маркуванні зазначається «продукт м’ясовмісний» чи «продукт м’ясорослинний» – перед Вами «імітатор» ковбаси, в якому м’яса зовсім обмаль. Напис «рослинний білок» свідчить про наявність у складі сої, крохмалю чи рослинної клітковини, все це добре поглинає вологу, отже дозволяє суттєво збільшити вагу виробів, а от того ж м’яса в них небагато. Створити іллюзію якісного продукту допомагають інші добавки: підсилювачі смаку, ароматизатори, барвники тощо. 
Тож не дивно, що на думку багатьох медиків, ковбасні вироби не повинні бути постійним продуктом харчування на нашому щоденному столі, а обираючи їх, слід уважно читати інформацію на споживчому маркуванні.

Звичайно ж, чим нижчий сорт ковбаси, тим вона доступніша за ціною для найменш забезпечених споживачів, але якщо Вам не байдуже власне здоров’я, слід дотримуватися принципу: «Краще рідше та менше, але якісніше». Уникайте й готових нарізок у вакуумній упаковці, в такий спосіб спритні махінатори намагаються дати цьому продукту «друге життя».

Отже, вивчаючи етикетку на продукті, перш за все, слід звернути увагу до якого сорту належать ті чи інші ковбасні вироби, а це може бути вищий, перший або другий сорт. «Сортність» ковбас свідчить не про їхні смакові властивості і тим більше не про їхню свіжість, йдеться саме про склад ковбаси. Тому, купуючи ковбасні вироби, споживач повинен розуміти за що саме він платить.