Якщо ви цінуєте власне здоров’я, намагаєтесь правильно харчуватись, необхідно завжди уважно вивчати інформацію на етикетці товару, перш ніж придбати сам продукт. Норми для оформлення етикетки в кожній країні свої, але для України є ряд обов’язкових позначень.
Дата виробництва і термін зберігання
Єдиний спосіб дізнатися про якість товару, не розкриваючи упаковку, це дата його виготовлення та кінцевий термін реалізації. Позначення мають бути чіткими і обов’язково присутніми на етикетці, пакеті чи коробці.
Важливо також звернути увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно скорочується.
Харчова та енергетична цінність
Етикетка повинна містити інформацію про енергетичну цінність − кількість калорій на 100 г продукту і склад макронутрієнтів: білків, жирів і вуглеводів.
На вироблених в Європі продуктах прийнято розшифровувати такі показники: вказувати, які види жирів використовувалися, скільки цукру містить продукт, які саме вуглеводи входять до його складу. Це допоможе не завдати шкоди здоров’ю і фігурі.
Цукор
Дуже добре, якщо на етикетці зазначено кількість цукру, адже потрібно завжди бути уважним до продуктів-обманок. Наприклад, сок може містити цукру рівно стільки ж, скільки кока-кола, і при всій його «корисності» для людей з порушеннями засвоєння глюкози становитимє небезпеку.
Клітковина
Клітковина або харчові волокна − це складні вуглеводи, які сприятливо впливають на стан шлунково-кишкового тракту. Вибирайте продукти, в яких її міститься найбільше: овочі, фрукти, крупи, бобові.
Жири
Жири можуть бути насиченими, ненасиченими і трансжирами. Останніх потрібно всіляко уникати, оскільки вони не тільки відкладаються зайвими сантиметрами на талії, а, передусім, є канцерогенами. Віддавати перевагу краще продуктам з ненасиченими жирами − вони необхідні для функціонування певних процесів в організмі.
Склад
Важливий лайфхак − вибирати ті продукти, склад яких найкоротший. Вони, швидше за все, найбільш натуральні. Як правило, на якісних продуктах інгредієнти будуть вказані в порядку зменшення їхньої відносної кількості в продукті.
Варто уникати продуктів, що містять фруктозу і її деривати, цукрозамінники, гідрогенізовані рослинні олії (вони, швидше за все, містять трансжири), консерванти.
Дані виробника та імпортера
На етикетці обов’язково мають бути вказані виробник і імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов’язково повинно бути маркування. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Також виробник зобов’язаний вказувати на вміст у продукті біологічно активних добавок, ароматизаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих речовин, харчових барвників, компонентів з білком (сухе молоко) та глютену.
29.03.2019
Як вибрати безпечний та якісний продукт
Якщо ви цінуєте власне здоров’я, намагаєтесь правильно харчуватись, необхідно завжди уважно вивчати інформацію на етикетці товару, перш ніж придбати сам продукт. Норми для оформлення етикетки в кожній країні свої, але для України є ряд обов’язкових позначень.
Дата виробництва і термін зберігання
Єдиний спосіб дізнатися про якість товару, не розкриваючи упаковку, це дата його виготовлення та кінцевий термін реалізації. Позначення мають бути чіткими і обов’язково присутніми на етикетці, пакеті чи коробці.
Важливо також звернути увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно скорочується.
Харчова та енергетична цінність
Етикетка повинна містити інформацію про енергетичну цінність − кількість калорій на 100 г продукту і склад макронутрієнтів: білків, жирів і вуглеводів.
На вироблених в Європі продуктах прийнято розшифровувати такі показники: вказувати, які види жирів використовувалися, скільки цукру містить продукт, які саме вуглеводи входять до його складу. Це допоможе не завдати шкоди здоров’ю і фігурі.
Цукор
Дуже добре, якщо на етикетці зазначено кількість цукру, адже потрібно завжди бути уважним до продуктів-обманок. Наприклад, сок може містити цукру рівно стільки ж, скільки кока-кола, і при всій його «корисності» для людей з порушеннями засвоєння глюкози становитимє небезпеку.
Клітковина
Клітковина або харчові волокна − це складні вуглеводи, які сприятливо впливають на стан шлунково-кишкового тракту. Вибирайте продукти, в яких її міститься найбільше: овочі, фрукти, крупи, бобові.
Жири
Жири можуть бути насиченими, ненасиченими і трансжирами. Останніх потрібно всіляко уникати, оскільки вони не тільки відкладаються зайвими сантиметрами на талії, а, передусім, є канцерогенами. Віддавати перевагу краще продуктам з ненасиченими жирами − вони необхідні для функціонування певних процесів в організмі.
Склад
Важливий лайфхак − вибирати ті продукти, склад яких найкоротший. Вони, швидше за все, найбільш натуральні. Як правило, на якісних продуктах інгредієнти будуть вказані в порядку зменшення їхньої відносної кількості в продукті.
Варто уникати продуктів, що містять фруктозу і її деривати, цукрозамінники, гідрогенізовані рослинні олії (вони, швидше за все, містять трансжири), консерванти.
Дані виробника та імпортера
На етикетці обов’язково мають бути вказані виробник і імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов’язково повинно бути маркування. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Також виробник зобов’язаний вказувати на вміст у продукті біологічно активних добавок, ароматизаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих речовин, харчових барвників, компонентів з білком (сухе молоко) та глютену.