Як вберегти дитину від кишкових захворювань

Протягом 2018 року фахівцями Нововоронцовського районного управління проводяться заходи державного контролю щодо дотримання санітарного законодавства у дитячих навчальних закладах. З метою попередження гострих кишкових інфекцій було взято 820 змивів на бактерії групи кишкової палички та відібрано 48 готових страв харчових продуктів на мікробіологічні дослідження.

Ураження органів травлення – поширена патологія у дитячому віці. Останнім часом досить часто зустрічається виникнення такого захворювання, як гастроентерит, оскільки воно напряму пов’язане з якістю продуктів харчування і рівнем забруднення громадських місць відпочинку.

Гастроентерит — захворювання, яке можна запобігти за умови дотримання санітарно-гігієнічних правил.

Розрізняють неінфекційні та інфекційні джерела запалення слизової оболонки шлунка і тонкої кишки.

До неінфекційних причин, що провокують розвиток гастроентериту у дитини, відносяться аліментарний (нерегулярне і неповноцінне харчування, зловживання фаст-фудом, їжа всухом’ятку) і психогенний (нестабільний емоційний стан дитини, психологічні травми в сім’ї, школі) фактори. Також велику роль відіграє прийом деяких лікарських препаратів, токсична дія недоброякісних або отруйних продуктів (риби, грибів), харчова алергія.

До інфекційних агентів, що викликають гастроентерит у дітей, належать бактерії, віруси та найпростіші. Група підвищеного ризику виникнення інфекційного ураження — діти молодше 5 років з ослабленною імунною системою або ті, що перебувають в скупчених колективах. Такі інфекції передаються наступними шляхами:

-аліментарним — через забруднену їжу або нечисту воду, немиті руки;

-повітряно-крапельним шляхом – вдихання дрібних крапельок слизу, слини зараженої людини, пилових частинок зі збудником;

-контактним — через предмети домашнього вжитку, посуд або при прямому контакті з хворим.

Загально прийнятої класифікації гастроентеритів не існує. Однак їх прийнято поділяти наступним чином – за ступенем гостроти процесу: гострий і хронічний; за основним етіологічним фактором: первинний і вторинний (супутній); за глибиною ураження слизової оболонки: поверхневий, ерозивний, атрофічний та гіперпластичний; по виду хвороботворного агента: вірусний (ротавірусний, ентеровірусний, аденовірусний), бактеріальний (кампілобактер, хелікобактер, кишковапаличка, стафілокок, сальмонели, шигели), паразитарний (лямблії, амеби, глистніінвазії).

Основні симптоми гастроентериту залежать від гостроти та причини захворювання. Гострий гастроентерит частіше носить інфекційний характер, проявляється переважно нудотою, блювотою, діареєю різного ступеня вираженості, переймоподібними болями в різних відділах живота і розвивається в період від 12 до 72 годин з моменту інфікування. Можливе підвищення температури тіла. При вірусному захворюванні можуть з’являтися симптоми з боку системи зовнішнього дихання.

Найчастіше гостра форма виникає у дітей молодшого віку. При цьому серед існуючих видів визначити її дещо простіше, оскільки болі виникають різко без будь-яких попередніх симптомів. В даному випадку, найбільш вірним рішенням стане миттєве звернення до фахівця. Адже тільки професійний лікар за підсумками отриманих аналізів зможе встановити причину і знайти найбільш підходящий варіант лікування.

Найбільш поширені три варіанти появи даного захворювання: прийом їжі поганої якості, бактерії або ж поява в організмі будь-якого вірусу. Пройшовши курс лікування (тривалість залежить виключно від складності випадку, а також заходи ураження організму) дитина повинна ще якийсь час дотримуватися певної дієти, здатної повернути шлунок і кишечник до нормального режиму роботи.

Для того, щоб попередити виникнення подібної хвороби необхідно постійно стежити за якістю продуктів, що потрапляють в їжу малюка. Також важливим чинником можна вважати можливість зараження через попадання мікробів в організм. Розглядається даний варіант в тому випадку, коли маленька дитина бере в рот брудні іграшки або будь-які інші предмети. Варто стежити і за якістю води, яку вживає малюк. При відсутності якісної питної води необхідно використовувати тільки кип’ячену.

Обов’язковим правилом є миття рук перед прийняттям їжі. Не забувайте дотримуватися даних правил в гостях або при прогулянці на вулиці, відвідуванні кафе, садочків, шкіл і дитячих майданчиків. Пам’ятайте, місця масового скупчення потенційно небезпечні для здоров’я дитини, у разі, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни.