Як ростити курчат-бройлерів

У сільських умовах вирощування бройлерів – це отримання в короткий термін значної кількості доброякісного, поживного та смачного м’яса курятини. Жителі сіл для власного споживання в теплу пору року, а деякі починаючи з лютого місяця займаються відгодовуванням курчат бройлерних порід. У домашніх умовах курчата бройлерів за короткий термін набирають живу масу і через два місяці готові до забою, але більшість власників утримує їх довше з метою забою при вазі від 3,5-4 кг.

Насамперед необхідно підготувати приміщення та місце для вирощування курчат. Для таких цілей селяни використовують теплі кухні, котельні, або інші побутові приміщення, де обладнують добреосвітлюваний і сухий загон.

Курчата бройлерних порід відрізняються флегматичним характером і малою рухливістю.

При закупівлі молодняка постає питання, як обрати саме курчат бройлерів, а не звичайних простяків, з якого віку молодняк краще купувати, добових або підрощених. Звичайно, закуповують курчат громадяни в спеціальновідведеному місці на агропродовольчомуринку. При закупівлі звертають увагу на ніжки курчат, вони повинні бути трохи товстішими, без викривлень та поранень. Очі у здорового молодняка блискучі. Дзьоб повинен бути рівний, правильної форми, світло-жовтого забарвлення. Особливу увагу треба звертати на наявність на дане поголів’я ветеринарного свідоцтва Ф-1.

Перед закупівлею курчат пташник обов’язково треба обробити свіжогашеним вапном для дезінфекції. Підлогу вкривають водонепроникною плівкою, а поверх неї роблять глибоку підстилку із сіна, соломи або тирси. Обов’язково проводять стерилізацію поїлок і годівниць для курчат. Приладнують лампу для підсвічування та обігріву. Розміщують у курнику біля самої підлоги термометр так як в першу неділю вирощування температура не повинна бути менша 28 градусів. Загалом бройлери до годівлі вибагливі, їм потрібно, щоб було тепло, сухо і щоб годували їх збалансованим кормом, бажано готовими стартовими комбікормами для курчат бройлерів, в якому є все необхідне для швидкого росту курчат.

Тому перед закупівлею добових курчат необхідно придбати комбікорм у необхідній кількості на весь період відгодівлі. Ті, хто вже не вперше вирощує бройлерів знає,що купувати треба та якого виробника і для якого віку. Годівниці треба розташовувати так, щоб у всіх курчат був вільний доступ до кормів. Краще з цією метою використовувати бункерні годівниці.

Воду потрібно давати так, щоб вистачало на одну добу. Кожну наступну добу поїлки необхідно старанно мити та наповнювати знов. У перші дні життя в воду краще додавати вітамінні комплекси придбані в ветеринарних аптеках.

У період з 1 по 14 день дуже важливо підтримувати для курчат постійну температуру 30-32 градуси, потім температуру поступово, раз в тиждень, знижують на 2 градуси і доводять її до 20.

Перші 30 днів світло у курчат повинно світити цілодобово.

Пам’ятайте: неможна в один день вводити кілька нових видів корму. Тільки по черзі і поступово. Антибіотики даються тільки після десятиденного віку.

На десятий день життя обережно потроху можна пробувати давати свіжу зелень. Зелень цибулі, кропиви служить джерелом вітамінів і профілактикою паразитів.

У двотижневому віці в раціон можна додатково вводити домашній сир, це джерело білка, кальцію. Сир повинен бути обов’язково свіжим і чистим, добре віджатим.

Місячних бройлерів мають годувати комбікормами для годівлі з 30 дня та давати з’їдати близько 10% зелені від загального обсягу усього корму. Багатьох лякає вигляд птиці в цьому віці, воиа майже повністю втрачають пух, а перо не встигає вирости. Це абсолютно нормально для бройлерів. Просто в цей час особливо треба слідкувати, щоб не було протягів і прямих сонячних променів.

Курчата гостро реагують на вологість і загазованість, та високу температуру навколишнього середовища, тому необхідно контролювати, щоб у них завжди було сухо і добре провітрювалось, підстилку треба оновлювати через день. Необхідно слідкувати, щоб курчатам не бракувало місця, але його не повинно бути забагато, адже чим менше вони рухаються, тим швидше виростуть.

У 30-денному віці молодняк вже не потребує надто високої температури, їм достатньо 24-26 градусів. Довжина світового дня теж зменшується до 14 годин.

У цей час їх можна переводити у вольєри, обов’язково закриті з усіх боків і окремо від іншої птиці.

У два місяці у курчат вага при правильному годуванні і утриманні перевищує 2 кг. Деякі власники у цей час вже забивають птахів. Після 45 днів життя повністю виключають (якщо вони були присутні) з раціону бройлерів усі наявні антибіотики та інші лікарські препарати.

Вигула для бройлерів на відгодівлі не повиненні бути просторими. Коли дозволяє погода можна випускати курчат туди на кілька годин. Коли курчата оперяться і температура вночі не опускатиметься нижче 18 градусів, їх можна сміливо переселяти в окремий будиночок на подвір’я.

Курятник повинен бути теплим, без щілин, щоб не було протягів. Обов’язково з підлогою і підстилкою із соломи. Про всяк випадок можна поставити туди джерело тепла, якщо вночі буде прохолодно.