Як провести безпечну десикацію

Щороку під час збирання врожаю на полях аграрних господарств застосовується десикація. Десикацію культур почали проводити у 70-х роках минулого сторіччя. Зараз це невід’ємний агроприйом при вирощуванні багатьох культур, у нашому регіоні – насамперед олійних. Десикація – це швидкий процес обезводнення тканин рослин шляхом обробки їх хімічними препаратами (десикантами). Десикація проводиться з метою прискорення термінів збору вражаю, для полегшення машинного збирання, а інколи з метою знищення бур’янів, які ускладнюють цей процес.

Холодна і дощова погода в серпні – на початку вересня може призвести до значних втрат урожаю, тому за таких умов потрібно застосовувати десикацію. Якщо рослини сухі, під час їх прибирання навантаження на комбайн зменшується. Перевага десикації полягає у тому, що завдяки її застосуванню економиться дизпаливо. Десикацію також застосовують для прискорення дозрівання рослин, знищення хвороб на посівах культур, збереження здорового урожаю. Ще одним чинником проведення десикації є забезпечення швидкого і рівномірного дозрівання сільгоспкультур, це дозволяє досягти одночасного збирання врожаю, що, безумовно, вигідніше для землевласників з економічної точки зору.

Різновиди десикантів

Для десикації використовують два типи химпрепаратів – препарати на основі диквату або глифосат. Диквати – це контактні препарати, тобто процес просушування відбувається шляхом потрапляння препарату на рослину. Вони здатні швидко підсушувати рослини, не потрапляючи на їх корені, зберігати властивості зерна, підвищувати його маслянисту та якість. Глифосати – препарати тривалої системної дії, які впливають на кореневу і верхню частину рослини. Процес природнього дозрівання культури при цьому не порушується. Застосування системних препаратів на посівах викликає неминуче зниження якості рослини лише у разі недотримання регламенту обробки і норм витрат препарату.

Час проведення десикації

Для кожної культури встановлений свій період застосування химпрепаратів. Наприклад, для зернових культур десикацію проводять за 10-15 днів до збирання врожаю, рапсу і соняшнику – не менше 14 днів, бобових – 7-20 днів, для ранніх сортів – 7-10 днів.

Плюси і мінуси десикації

Метод десикації спрямований на боротьбу з хворобами рослин, забезпечення одночасного дозрівання зерна і підвищення швидкості збору посівів. До початку проведення десикації культура повинна дозріти на 80-90 %. Завдяки застосуванню десикації підвищуеться якість продукції за рахунок відтоку вологи з листя та стебел культур у насіння і плоди: масляниста і зміст клейковини покращується, як результат урожай має підвищену класність. Десикація скорочує витрати на сушку зерна та допомагає зекономити паливо при обмолоті. За даними досліджень, на сушку і доробку соняшнику з показником 15-30 % вологості витрачається сума в шість разів більше ніж вартість десикації з урахуванням найму авіації.

Проте, незважаючи на переваги, десикація має і мінуси, а саме: вона може знизити врожайність у разі неправильного вибору десикантів, помилках при підготовці та проведенні процесу. Також неминучі втрати врожаю від тракторної колії під час наземного обприскування при використанні навісних і причіпних обприскувачів. Але найбільша проблема при застосуванні десикантів може статися через їх попадання у вітряну погоду на прилеглі території, насамперед, при використанні аеротехніки.

Під час проведення десикації необхідно:

-застосувувати препарати відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;

-обов’язково проводити завчасне попередження населення та представників селіщних рад про час та місце проведення робіт із застосуванням десикантів, а також виставляти попереджувальні знаки на площах, які оброблені; 

-обовязково враховувати швидкість (до 3-4м/сек) і напрям вітру;

-дотримуватись безпечної відстані від населених пунктів (для штангових обприскувачів – 300 м, авіаційний метод внесення – 1000 м), сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком;

-проліт авіатехніки із працюючою апаратурою, що розпилює десикант, допускається лише над полем, що обробляється;

-не допускається проліт (розвертання) заправлених десикантом літаків над населеними пунктами або іншими культурами.