Щороку під час збирання врожаю на полях аграрних господарств застосовується десикація. Десикацію культур почали проводити у 70-х роках минулого сторіччя. Зараз це невід’ємний агроприйом при вирощуванні багатьох культур, у нашому регіоні – насамперед олійних. Десикація – це швидкий процес обезводнення тканин рослин шляхом обробки їх хімічними препаратами (десикантами). Десикація проводиться з метою прискорення термінів збору вражаю, для полегшення машинного збирання, а інколи з метою знищення бур’янів, які ускладнюють цей процес.
Холодна і дощова погода в серпні – на початку вересня може призвести до значних втрат урожаю, тому за таких умов потрібно застосовувати десикацію. Якщо рослини сухі, під час їх прибирання навантаження на комбайн зменшується. Перевага десикації полягає у тому, що завдяки її застосуванню економиться дизпаливо. Десикацію також застосовують для прискорення дозрівання рослин, знищення хвороб на посівах культур, збереження здорового урожаю. Ще одним чинником проведення десикації є забезпечення швидкого і рівномірного дозрівання сільгоспкультур, це дозволяє досягти одночасного збирання врожаю, що, безумовно, вигідніше для землевласників з економічної точки зору.
Різновиди десикантів
Для десикації використовують два типи химпрепаратів – препарати на основі диквату або глифосат. Диквати – це контактні препарати, тобто процес просушування відбувається шляхом потрапляння препарату на рослину. Вони здатні швидко підсушувати рослини, не потрапляючи на їх корені, зберігати властивості зерна, підвищувати його маслянисту та якість. Глифосати – препарати тривалої системної дії, які впливають на кореневу і верхню частину рослини. Процес природнього дозрівання культури при цьому не порушується. Застосування системних препаратів на посівах викликає неминуче зниження якості рослини лише у разі недотримання регламенту обробки і норм витрат препарату.
Час проведення десикації
Для кожної культури встановлений свій період застосування химпрепаратів. Наприклад, для зернових культур десикацію проводять за 10-15 днів до збирання врожаю, рапсу і соняшнику – не менше 14 днів, бобових – 7-20 днів, для ранніх сортів – 7-10 днів.
Плюси і мінуси десикації
Метод десикації спрямований на боротьбу з хворобами рослин, забезпечення одночасного дозрівання зерна і підвищення швидкості збору посівів. До початку проведення десикації культура повинна дозріти на 80-90 %. Завдяки застосуванню десикації підвищуеться якість продукції за рахунок відтоку вологи з листя та стебел культур у насіння і плоди: масляниста і зміст клейковини покращується, як результат урожай має підвищену класність. Десикація скорочує витрати на сушку зерна та допомагає зекономити паливо при обмолоті. За даними досліджень, на сушку і доробку соняшнику з показником 15-30 % вологості витрачається сума в шість разів більше ніж вартість десикації з урахуванням найму авіації.
Проте, незважаючи на переваги, десикація має і мінуси, а саме: вона може знизити врожайність у разі неправильного вибору десикантів, помилках при підготовці та проведенні процесу. Також неминучі втрати врожаю від тракторної колії під час наземного обприскування при використанні навісних і причіпних обприскувачів. Але найбільша проблема при застосуванні десикантів може статися через їх попадання у вітряну погоду на прилеглі території, насамперед, при використанні аеротехніки.
Під час проведення десикації необхідно:
-застосувувати препарати відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;
-обов’язково проводити завчасне попередження населення та представників селіщних рад про час та місце проведення робіт із застосуванням десикантів, а також виставляти попереджувальні знаки на площах, які оброблені;
-обовязково враховувати швидкість (до 3-4м/сек) і напрям вітру;
-дотримуватись безпечної відстані від населених пунктів (для штангових обприскувачів – 300 м, авіаційний метод внесення – 1000 м), сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком;
-проліт авіатехніки із працюючою апаратурою, що розпилює десикант, допускається лише над полем, що обробляється;
-не допускається проліт (розвертання) заправлених десикантом літаків над населеними пунктами або іншими культурами.
23.08.2019
Як провести безпечну десикацію
Щороку під час збирання врожаю на полях аграрних господарств застосовується десикація. Десикацію культур почали проводити у 70-х роках минулого сторіччя. Зараз це невід’ємний агроприйом при вирощуванні багатьох культур, у нашому регіоні – насамперед олійних. Десикація – це швидкий процес обезводнення тканин рослин шляхом обробки їх хімічними препаратами (десикантами). Десикація проводиться з метою прискорення термінів збору вражаю, для полегшення машинного збирання, а інколи з метою знищення бур’янів, які ускладнюють цей процес.
Холодна і дощова погода в серпні – на початку вересня може призвести до значних втрат урожаю, тому за таких умов потрібно застосовувати десикацію. Якщо рослини сухі, під час їх прибирання навантаження на комбайн зменшується. Перевага десикації полягає у тому, що завдяки її застосуванню економиться дизпаливо. Десикацію також застосовують для прискорення дозрівання рослин, знищення хвороб на посівах культур, збереження здорового урожаю. Ще одним чинником проведення десикації є забезпечення швидкого і рівномірного дозрівання сільгоспкультур, це дозволяє досягти одночасного збирання врожаю, що, безумовно, вигідніше для землевласників з економічної точки зору.
Різновиди десикантів
Для десикації використовують два типи химпрепаратів – препарати на основі диквату або глифосат. Диквати – це контактні препарати, тобто процес просушування відбувається шляхом потрапляння препарату на рослину. Вони здатні швидко підсушувати рослини, не потрапляючи на їх корені, зберігати властивості зерна, підвищувати його маслянисту та якість. Глифосати – препарати тривалої системної дії, які впливають на кореневу і верхню частину рослини. Процес природнього дозрівання культури при цьому не порушується. Застосування системних препаратів на посівах викликає неминуче зниження якості рослини лише у разі недотримання регламенту обробки і норм витрат препарату.
Час проведення десикації
Для кожної культури встановлений свій період застосування химпрепаратів. Наприклад, для зернових культур десикацію проводять за 10-15 днів до збирання врожаю, рапсу і соняшнику – не менше 14 днів, бобових – 7-20 днів, для ранніх сортів – 7-10 днів.
Плюси і мінуси десикації
Метод десикації спрямований на боротьбу з хворобами рослин, забезпечення одночасного дозрівання зерна і підвищення швидкості збору посівів. До початку проведення десикації культура повинна дозріти на 80-90 %. Завдяки застосуванню десикації підвищуеться якість продукції за рахунок відтоку вологи з листя та стебел культур у насіння і плоди: масляниста і зміст клейковини покращується, як результат урожай має підвищену класність. Десикація скорочує витрати на сушку зерна та допомагає зекономити паливо при обмолоті. За даними досліджень, на сушку і доробку соняшнику з показником 15-30 % вологості витрачається сума в шість разів більше ніж вартість десикації з урахуванням найму авіації.
Проте, незважаючи на переваги, десикація має і мінуси, а саме: вона може знизити врожайність у разі неправильного вибору десикантів, помилках при підготовці та проведенні процесу. Також неминучі втрати врожаю від тракторної колії під час наземного обприскування при використанні навісних і причіпних обприскувачів. Але найбільша проблема при застосуванні десикантів може статися через їх попадання у вітряну погоду на прилеглі території, насамперед, при використанні аеротехніки.
Під час проведення десикації необхідно:
-застосувувати препарати відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;
-обов’язково проводити завчасне попередження населення та представників селіщних рад про час та місце проведення робіт із застосуванням десикантів, а також виставляти попереджувальні знаки на площах, які оброблені;
-обовязково враховувати швидкість (до 3-4м/сек) і напрям вітру;
-дотримуватись безпечної відстані від населених пунктів (для штангових обприскувачів – 300 м, авіаційний метод внесення – 1000 м), сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком;
-проліт авіатехніки із працюючою апаратурою, що розпилює десикант, допускається лише над полем, що обробляється;
-не допускається проліт (розвертання) заправлених десикантом літаків над населеними пунктами або іншими культурами.