Як покращити якість насіння

Здійснення заходів щодо зниження негативного впливу травмування на посівні і врожайні властивості насіння набуває особливого значення в системі насінництва усіх видів сільськогосподарських рослин.

Важливою умовою запобігання травмування насіння є правильна експлуатація збиральної, посівної та сортувальної техніки, чіткий технологічний режим сушки насіння.

Урожай насінницьких посівів зернових культур збирають прямим комбайнуванням та роздільним способом у якомога стислі терміни. Перший використовується при рівномірному дозріванні зерна, низькорослих та відносно чистих посівах та за нестабільних погодних умов (підвищена вoлoгість, дощі). В інших випадках збирання врожаю проводиться роздільним способом, причому таке збирання, згідно з науковими даними, забезпечує зменшення механічного травмування на 50%.

Велике значення у визначенні збиральної вологості має час дня – коливання збиральної вологості протягом доби може бути значним, тому доцільно при доставці зерна на тік з поля не поміщати в один ворох зерно ранкового і денного збору, а відокремлювати його і окремо проводити послідуючу обробку насіння.

Щоб запобігти травмуванню і обрушуванню насіння під час обмолоту, протягом дня регулюють зазори між барабаном і декою. Вранці, до 11—12 години, якщо маса зволожилася за ніч, і зерно важко вимолочується, зазори зменшують, а з 12-ї до 16—17-ї години збільшують. Ввечері знову піджимають деки для кращого вимолочування. Втрати від недомолоту і травмування насіння зменшуються при використанні комбайнів з двобарабанним молотильним апаратом, які менше пошкоджують насіння.

Послабити травмування зерна пшениці, жита, ячменю можна також шляхом зменшення частоти обертання барабана до 800—900, а проса, гречки, бобових до 350—400 об/хв. Не рекомендується використовувати на збиранні насіннєвих посівів нові комбайни, які недостатньо відрегульовані і більше травмують насіння.

Одним із шляхів зменшення травмування насіння є його протруєння, що нейтралізує негативний вплив мікроорганізмів. Ефект цих препаратів підсилюється при інкрустації насіння.

На зернooчисних та сушильних машинах насіння пошкоджується ще на 8-10%, а тому важливо вибирати оптимальний режим сушіння насіння, регулювати трієри і сита.

Міцність насінини зі зниженням температури зменшується, і вона стає більш крихкою. При температурі нижче нуля зерно стає ламким, внаслідок чого обробка взимку призводить до значного травмування насіння і погіршення його посівних властивостей.

Таким чином, під час вирощування насінницьких посівів потрібно чітко дотримуватися всіх вимог технології вирощування, що обумовлюють рівномірний розвиток рослин на всьому полі і їх одночасне дозрівання, вести ефективну боротьбу з бур’янами, шкідниками, хворобами, запобігати виляганню рослин, визначати оптимальні строки і способи збирання врожаю на кожному конкретному полі залежно від стану посівів і метеорологічних умов.

Обов’язково необхідно підібрати швидкість руху агрегатів, кількість обертів барабана, молотильні зазори, відрегулювати систему очистки комбайна. При післязбиральній обробці насіння визначити технологічну схему обробки, щоб забезпечити його кондиційну якість при найменшій кількості пропусків через машини, транспортні пристрої та сушильні агрегати.

Дана інформація має рекомендаційний характер.

У разі виникнення запитань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.