Як не отруїтися кавунами та динями: дієві поради

У розпалі сезон баштанних культур, проте слід пам’ятати, що вони можуть бути не лише смачними і корисними, а й шкідливими для здоров’я. Основна небезпека полягає у перевищенні допустимого рівня нітратів. Самі по собі нітрати не є токсичними. В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання. Але за певних умов під дією кислого середовища в шлунку нітрати перетворюються на нітрозаміни, небезпечні канцерогени. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Допустимі показники концентрації нітратів для кавунів не повинні перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси.

Кожному покупцю треба знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну та безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора продукції, вміст нітратів.

Існує декілька правил, дотримання яких вбереже від отруєння баштанними:

-купуйте кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків, де можуть продавати продукцію, яка була недопущена до продажу через високий вміст нітратів;

-перед вживанням кавунів і динь неодмінно промивайте їх проточною теплою водою;

-не слід купувати розрізані, тріснуті кавуни та дині, з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на поверхні пошкодженого плоду, тому вживання такого кавуна чи дині може призвести до виникнення шлунково-кишкових розладів;

-не з’їдайте кавун чи диню до самої шкірки – саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;

-розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

І наостанок, пам’ятайте, доцільно купувати лише сезонні овочі, фрукти та ягоди (для динь і кавунів – це серпень-вересень), щоб не піддавати ризику своє здоров’я.