Гепатит А – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто заразитися гепатитом А можна через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини.
У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.
Вірус гепатиту А також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.
Симптоми гепатиту А: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, пожовтіння шкіри і білків очей. Інкубаційний період гепатиту – 14–28 днів.

Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області попереджає: для того щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно дотримуватися наступних рекомендацій.
Обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування вбиральні.
Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання. Якщо вода з невідомого джерела, то її слід прокип’ятити не менше 10 хвилин та дати відстоятися.
На відпочинку на лоні природи для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, обдати окропом.
Не займатеся самолікуванням. У разі появи перших ознак захворювання, необхідно терміново звернутися до лікаря.
Слід зазначити, що наразі існує вакцина, яка забезпечує довготривалий захист від вірусного гепатиту А. Щеплення від гепатиту А показані дітям і дорослим, які раніше не хворіли на гепатит А, а також людям з підвищеним ризиком інфікування. Щеплення рекомендовані особам з хронічними ураженнями печінки; порушеним процесом згортання крові, які отримують препарати крові; персоналу установ громадського харчування та підприємств харчової промисловості, який бере участь у приготуванні (виробництві), транспортуванні та реалізації продуктів харчування; військовослужбовцям, співробітникам МВС та МНС України; персоналу з обслуговування водоочисних споруд, водопровідних мереж, з обслуговування каналізаційних систем та каналізаційних очисних споруд; особам, які беруть участь у миротворчих заходах, наданні гуманітарної допомоги тощо; особам, які вживають наркотичні речовини внутрішньовенно; ВІЛ-інфікованим; особам, що проживають в ендемічних регіонах щодо гепатиту А; мандрівникам, які подорожують країнами з високим рівнем захворюваності на гепатит А; особам, які спілкувалися з хворим на гепатит в осередках інфекції; тим, хто працює з тваринами, інфікованими вірусом гепатиту А, в науково-дослідних лабораторіях.
30.08.2019
Хвороба брудних рук
Гепатит А – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто заразитися гепатитом А можна через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини.
У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.
Вірус гепатиту А також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.
Симптоми гепатиту А: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, пожовтіння шкіри і білків очей. Інкубаційний період гепатиту – 14–28 днів.
Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області попереджає: для того щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно дотримуватися наступних рекомендацій.
Обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування вбиральні.
Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання. Якщо вода з невідомого джерела, то її слід прокип’ятити не менше 10 хвилин та дати відстоятися.
На відпочинку на лоні природи для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, обдати окропом.
Не займатеся самолікуванням. У разі появи перших ознак захворювання, необхідно терміново звернутися до лікаря.
Слід зазначити, що наразі існує вакцина, яка забезпечує довготривалий захист від вірусного гепатиту А. Щеплення від гепатиту А показані дітям і дорослим, які раніше не хворіли на гепатит А, а також людям з підвищеним ризиком інфікування. Щеплення рекомендовані особам з хронічними ураженнями печінки; порушеним процесом згортання крові, які отримують препарати крові; персоналу установ громадського харчування та підприємств харчової промисловості, який бере участь у приготуванні (виробництві), транспортуванні та реалізації продуктів харчування; військовослужбовцям, співробітникам МВС та МНС України; персоналу з обслуговування водоочисних споруд, водопровідних мереж, з обслуговування каналізаційних систем та каналізаційних очисних споруд; особам, які беруть участь у миротворчих заходах, наданні гуманітарної допомоги тощо; особам, які вживають наркотичні речовини внутрішньовенно; ВІЛ-інфікованим; особам, що проживають в ендемічних регіонах щодо гепатиту А; мандрівникам, які подорожують країнами з високим рівнем захворюваності на гепатит А; особам, які спілкувалися з хворим на гепатит в осередках інфекції; тим, хто працює з тваринами, інфікованими вірусом гепатиту А, в науково-дослідних лабораторіях.